Hejdå, Sverige & Hej, Frankrike

Jag har ätit tacosavskedsmiddag. Imorgon åker jag nämligen bort från Sverige, bort från stressen och alla måste till byn där lugnet själv lever och har det fridens. Munkklostret Taizé i Frankrike. En plats dit många kristna från hela världen vallfärdar mest hela tiden, ibland är det flera tusen mänskor där. Där ska jag be i kyrkan minst tre gånger om dagen, äta lite och konstig mat, läsa bra böcker och fördjupa mig i Gud och hänga i kiosken Oyak på kvällarna. Och så ska jag spendera två dagar i Paris också, då jag hoppas att besöka Louvren. Det ska bli väldans skönt, precis vad jag behöver just nu. Jag längtar mycket! :)

Som ni kanske förstår kommer jag inte ha tillgång till Internet där nere så vi ses helt enkelt om drygt en vecka. Ni får också gärna be för att askmolnet inte ska stoppa oss.

En hungrig Sofie ;)

Craxy's tankeställare - Så här ser man ut när man är dyrbar

Tada...! Det här är jag. Och jag är dyrbar. Ja, det är ju helt uppenbart om man tittar på min pins.

Så det är inga knasigheter. Jag är bara en simpel människa, två armar, två ben och lite sådär ni vet. Jag har synfel (glasögon). Jag är kort i rocken. Astma och allergi, jajamen, tillsammans med extremt torra läppar som jag aldrig vet vad jag ska göra åt. På den här bilden tror jag minsann att jag har platt och smutsigt hår också. Och sen ska vi inte snacka om alla snedsteg och misstag jag gjort i livet också. Oj oj oj...

Och ändå är jag dyrbar! I Guds ögon.

Du förstår, du är älskad bara genom att vara människa. Och människa är du ju och kommer alltid vara. Oavsett hur du ser ut och oavsett vad du presterar, så kommer du alltid att vara och förbli en människa.

Så slappna av. För kommer du inte ifrån att vara människa så kommer du inte ifrån att vara älskad.
Vad som än händer.

Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte
skall gå förlorad utan ha evigt liv.
Johannesevangeliet kapitel 3 vers 16.

Det är den Gud jag tror på ♥
Välkommen att tro på samma :)

Craxy's tankeställare - Våga förverkliga din dröm, det lönar sig

"If you have a dream, live it."

För ungefär 1,5 år sedan tyckte jag Gud sa att jag skulle börja en kvällskurs. Det passade mig bra, för jag ville gärna ha ett nytt intresse och utveckla min kreativa ådra. Jag bestämde mig för att hoppa på en teatergrupp. Jag kände ingen i gruppen men det gjorde ingenting för nya bekantskaper sökte jag också. Ikväll har jag min tredje föreställning. Vi ska spela upp en pjäs av August Strindberg, "Leka med elden". Jag är faktiskt inte så nervös. För jag vet att jag har utvecklats sen mitt beslut den där dagen för 1,5 år sedan. Jag är bra på skådespeleri. Jag kan min karaktär i den här pjäsen. Det här kommer gå bra. Och det är fruktansvärt roligt! Visst märks det att teatern verkligen gjort underverk för mitt självförtroende också?

Nu sträcker sig mina teaterdrömmar långt bortom en simpel kvällskurs, så vi får väl se om Gud gör något åt den saken också. Jag litar på honom, så blir allt bra ♥

Ibland är inte steget till en förändring så väldans stort. Det kan verka läskigt i början, men jag vill uppmuntra dig till att våga. För som du ser i min berättelse, det kan lätt vara värt det på flera av livets områden!

Maila mig gärna, om du vill berätta för mig om din dröm :) craxyknas@live.se är adressen och den är till för att användas frlitigt så känn dig friare än friast!

Bästa pimpade bilen

Jag och Catte hittade en pimpad bil här om dagen strax utanför Credokontoret.

Det är kul när man stöter på små symboler som dessa runt om i vardagen, det blir en visshet om att man inte är ensam, ens familjemedlem i Kristus finns ju bara runt hörnet :)

Ett Jesus-klistermärke på fönsterrutan där fram och ett kruxifix på backspegeln - niiice :)


Sagan om den mystiska gurkan...

Hela denna vecka har jag haft en kompis sovandes i min bäddsoffa. Det har varit trevligt. Vi har bett i bönerummet, läst Harry Potter, skrattat åt olika tjuvlyssningar ur boken Tjuvlyssnat 3 samt hyrt film. Och kvällssnackat såklart.

En dag när vi var på väg till tunnelbanan hittade vi en gurka på marken. Inplastad och alldeles fräsch i utmärkt skick. Jag gick fram till den och sa minsann att det här förstår jag inte. Varför i all sin dar ligger det en gurka här bara sådär?

Precis innan vi såg den hade det sprungit en tjej förbi oss med några matkassar i händerna. Så när vi kom upp på tunnelbaneperrongen och den tjejen satt där frågade vi henne om hon tappat sin gurka. Det hade hon inte. "Ta den ni", sa hon med munnen full av nervöst skratt.

"Som manna från himlen" tjöt Catte när hon genast tänkte på hur Gud försedde israeliterna i öknen med manna från himlen när de behövde mat!

Kanske inte för att vi behövde just en gurka så väldans mycket... Vi glömde den t.ex. när Catte fixade lunch en dag. Däremot fick vi en liten extra krydda till vår frukost (när vi väl kom ihåg den). Och ett väldigt roligt minne också. Det är ju inte varje dag som man hittar en gratis gurka bara sådär liggandes på marken, haha ;D

Fina Catte & den gudagivna gurkan ;)

När förnuftet och vetenskapen blir en avgud istället för ett medel att lära känna Gud mer

Dagen idag. Och jag behöver egentligen inte tillägga något nu när jag har samlat de bästa delarna i ett stycke. Läs och tänk efter, står vi fast i Bibelns budskap även när det blir obekvämt gentemot övriga världen?

"Muslimer hävdar att deras heliga bok inte kan översättas. De kristna säger precis tvärt om. Därför har Bibeln eller delar av den översatts till inte mindre än 2 500 språk vid det här laget. Ty kristendomen har inget heligt språk. Ända sedan den första pingstdagen i Jerusalem, när alla hörde predikan på sitt eget tungomål, har kristna lagt manken till för att presentera sitt budskap på mottagarnas språk.

- Jesus är universell, och därmed har alla rätt att tolka honom, säger han. Översättbarheten är inbyggd i kristendomens väsen och eftersom inget språk talar så till oss som vårt modersmål så blir kristendomen alltid "inhemsk".

De läser som det står. - Vi gör som Jesus. Han botade - vi botar. Han drev ut onda andar - vi driver ut onda andar, säger etiopiska kristna.

De missionerande kyrkorna i Europa var alltså angelägna om att översätta Bibeln till målgruppernas språk. Men när nu dessa kyrkor i vår tid tolkar bibelordet på liknande sätt som missionärerna, så finner de till sin förvåning att de som gav dem Boken inte alltid vill lyssna till den längre.

Många teologer från Syd menar att den historiskt-kritiska tolkningsmodellen som blivit norm i Väst tar död på dynamiken i texterna. Tanken är enkelt uttryckt att bibeltexterna ska läsas utifrån vanliga vetenskapliga principer. Läsningen kan inte utgå från Guds existens, eftersom det som ska bevisas inte får förutsättas. Texterna blir lästa, men de förblir stumma, menar kritikerna.

 

En fråga som blivit allt hetare i vår del av världen i takt med sekulariseringen och andra religioners närvaro i vår kultur är påståendet att Jesus är enda vägen till Gud. Tvärt emot vad man kan tro så är detta ingen problemfråga i de delar av världen där kristendomen är en minoritetsreligion. Inte ens i Asien, där man möter världsreligionerna, svävar man på målet om Jesus unika roll.

Står vi ut med att lyssna även när budskapet blir obekvämt?"

Låt oss samlas i 24/7-bön

Hej, alla vackra läsare!

Jag vill berätta för er att vi just nu har en bönevecka i Stockholm. Igår hade vi ett öppningsmöte som jag tyvärr inte hann blogga om i tid men nu under hela veckan fram till måndag har vi ett kreativt bönerum som det går alldeles utmärkt att skriva upp sig på att vara i en timme eller mer. Passa på att göra det nu, tycker jag :)

Här hittar du vårt event på facebook. Och all annan info finns på Credos hemsida vars länk du hittar på affischen. Där kan du också klicka dig vidare till schemat för bönerummet. Hjärtligt välkomna, Gud hör bön!


Här får man (extremt) mycket för (extremt) litet

Jag köper alla mina dusch-, toalett- och hygienartiklar och många andra behövliga småsaker på In och finn.

Varför? Jo, därför:

1 liter duschcreme för 10 kr!
Räcker för länge för att man ska kalla den förbrukningsvara.
Doftar starkt och gott.
Skrettretande billig.
Löddrar bra.Mycket bättre kan det inte bli :)

 

Dessvärre finns denna fantastiska butik på ganska få ställen,
bara i Stockholm, Tumba och Södertälje. Exakt var hittar du på hemsidan.


Lennox, Sturmark och jag i tidningen

Världen idag skrev också lite granna om Apologia-konferensen. Dels en artikel där Lennox pratar om att alla kristna kan försvara tron, men den kan dock bara läsa i pappersform informerar dem om på hemsidan. Och dels en artikel om debatten mellan Lennox och Sturmark. Det syns inte på hemsidan men i pappersformen fanns fyra intervjuade personer, där ibland jag :)

Artikeln.

 

Alla intervjuade.

 

Håller ni med mig eller inte?

Att förena kristen tro och vetenskap behöver inte alls vara problematiskt

Dagen passade på att intervjua Lennox under hans Sverige-besök. Jag gillar verkligen den artikeln, Lennox svarar både skarpt och med mycket vishet i sina ord. Samtidigt som han framstår som en liten mysfarbror som njuter av den kärlek i och till livet han har. Läs och njut av hela artikeln här.

- Mitt främsta argument är att den ateistiska hållningen underminerar hela det rationella synsätt vi använder för att bedriva vetenskap. För om vår hjärna bara är resultatet av en opersonlig naturalistisk process, varför ska vi då lita på någonting som hjärnan säger?

Lennox pekar istället på hur den moderna vetenskapen växte fram under 1500-talet bland kristna forskare, just för att de trodde på en Gud som skapat en begriplig värld.

Och inte bara det! Utan när vi tittar på de resultat som vetenskapen gett oss pekar de i samma riktning. Framförallt när vi tittar på universums perfekt inställda fysiska lagar, och - vilket är mer kontroversiellt - livets existens och informationen i den genetiska koden. Det här pekar snarare på att "I begynnelsen var Ordet" än att "I begynnelsen var partiklar som slumpvis rusade genom tomrummet".

När Gud skapar universum i 1 Moseboken är det först han själv som ger namn åt olika delar i skapelsen. Men sedan överlåter han plötsligt uppdraget att namnge djuren till människan. Det här ser jag som ett tydligt tecken på att Gud är för vetenskap. Han har skapat en fantastisk värld, och han vill att vi ska undersöka och lära oss förstå den!


Artikeln hamnade på väggen under konferensen, som grädde på moset på en redan awesome konferens :)

Min kära mormor

Nu i påsk har jag varit hos mormor tillsammans med min fina familj och Marcus. Och det har varit så underbart att få ta det lugnt några dagar och bara umgås att bloggen har fått försummats lite. Men eftersom det här är en blogg där jag inte skriver under press utan för att det är kul gör det ingenting. Det är ju faktiskt viktigt att ha ett gott liv även utanför datorskärmen, eller hur? :)

Mormor är fin en gammal dam på hela 88 år som trots sin höga ålder fortfarande klarar av att bo själv och gå ut och promenera varje dag (med lite hjälp av rullatorn). Under påsken fixade hon dessutom mat till oss alla sju med minimal hjälp från oss andra. Jag är imponerad, min mormor är minsann en liten järnlady.

Hon är dessutom mamma till fyra barn, mor- och farmor flera gånger om och har nu på senare år även hunnit med att bli gammelmormor ett par gånger si sådär.

Annars är mormor en mormor som gillar att sitta och klura på korsord i timmar i streck. Hon hör lite dåligt men hon har en väldigt skarp hjärna må ni tro. Hon gillar också att lägga pussel, både att laga mat och äta ute på restaurang och såklart träffa familj, släkt och vänner titt som tätt.

Jag älskar min mormor. Så nu när ni vet lite mer om henne kanske ni vill passa på att slänga iväg en bön för henne. Det behöver inte vara en halvtimmes lång bön (även om jag inte tänker protestera om ni insisterar ;) utan kanske bara en eller två meningar. Gud hör i vilket fall. Det vore bara så gott om ni kunde göra det för henne och för mig. Min mormor är viktig för mig förstår ni. Tack, kära läsare :)


Påsk-SMS

Kristus är uppstånden!

Är det givna sms som man alltid får skickat till sig så snart som klockan slagit 00:00 alla dessa påskdagar - och lika härligt är det varje gång :D Tack, vänner för att ni påminner mig om påskens glada unika budskap och vad jag valt att hänge mitt liv åt!

I år fick jag även detta sms redan på skärtorsdagen, från min gamla fina kyrk-polare Johnny. Ett av de få kedjesms som jag uppskattar, ja rent av älskar, att få!

Han dog för dej och han dog för mej, Gud sände sin son till oss för att vi skulle få evigt liv, Gud han älskar dej Gud han älskar mej, Gud han älskar alla både stora o små varenda liten kille, varenda liten tjej, de har han lovat mej, du är sedd känd, älskad o värdefull <3 de är de denna högtid handla om, att Gud älskar oss, sänd detta till de människor som du vill ska få höra om Guds budskap <3

Och eftersom jag vill att alla där ute ska få höra om Guds budskap publicerar jag det på det mest offentligt stället jag har just nu; min blogg. Läs. Njut. Ta in på allvar. Och vila i hans kärlek och nåd för evigt. Amen ♥

Seger över döden! Han tänkte på mig...

Mina nya kategorier

Har ni sett att jag uppdaterat dem? Tänkte jag skulle presentera dem för er lite granna. Vissa av de är mer fyllda än andra, och kan hända att några av de uppdateras om igen. Ni får helt enkelt vara så välkomna att läsa med i processen! :D

Har ni något tips till någon kategori, kanske ett eget vittnesbörd från ditt liv eller en träffsäker tankeställare eller vad som helst annat får ni gärna maila in till mig på craxyknas@live.se - för det är ju så kul när ni deltar aktivt och pratar med mig, tycker ni inte? :)

 1. Craxyknas privatliv.
  Ja, för ett sådant har jag ju också ;) Inte vill jag att det här ska bli en kristen opersonlig blogg inte. Vem är Craxyknas? Ledtrådar finnes under denna länk ^^

 2. Drömmar
  Jag vill, jag vill, jag vill. Livet liksom bara bubblar inom mig när jag tänker på dessa saker. En dag, säger jag till mig själv. En dag, ska det här bli en del av mitt liv. Har du också någon dröm du vill dela med dig av? :)

 3. Events
  Läger. Konferenser. Föreställningar. Organisationer. Föreläsningar. Debatter. Konserter. Saker jag ska dra på och vill passa på att bjuda in er kära läsare till. Ni hajar grejen. Ses vi där? Kom gärna fram och säg hej i så fall :)

 4. Försvar av kristna tron
  Apologetik som det heter med en finare term. Ni vet, det som bibelskolan Credoakademin sysslar med. Om ni bara läser under den här kategorin hajar ni snart vad det går ut på :)

 5. Gud hör bön!
  Att be hör ju till en kristens vardag. Därför lägger jag gärna upp böner jag ber och böneämnen jag vill ha hjälp att be för här. Kanske har du någon bön eller något böneämne du vill bidra med? Maila mig så fixar jag :)
 6. Gud verkar hos oss idag
  Gud är inte en passiv gud. Gud är tvärtom en väldigt aktiv gud. Om vi ber och så sker så häftiga saker som dessa, ja då kan det helt enkelt inte finnas någon annan vettig förklaring. Jajamen, här totaldissar vi deismen fullständigt med högsta fart! Känn dig fri att bidra med just din berättelse, om du bara mailar den till mig så fixar jag resten :)

 7. Haha!
  "Det var så roligt, jag måste skratta..." Skämt och skoj som bara är för roliga för att jag ska kunna hålla dem för mig själv ^^

 8. Kärlek i praktiken
  Jag har en dröm om att få älska människor som ingen annan älskat förr. Bara det att det är ju apsvårt! Tänkte därför att vi kunde hjälpas åt lite här :) Bidra gärna med egna tips och erfarenheter!

 9. Konst, poesi och ljuvliga toner
  Magiska texter. Mysiga ord. Drömska bilder. Ljuvliga toner. Som taget från en annan värld. Eller från en annan dimension ur denna faktiska värld. Jag kan inte få nog, varken av att läsa eller skriva dem själv. Min förhoppning är att det talar till dig lika djupt som det talar till mig.

 10. Läshörnan
  När jag blir stor har jag en dröm om att få ha ett eget litet bibliotek i ett av rummen där hemma. Och en mysig läshörna att krypa upp i när jag vill. Det säger något om hur mycket jag älskar att läsa, därför är ju detta en given kategori!

 11. Materiella ting
  Här handlar det främst om shopping. Billiga tips för den fattige studenten. Smarta tips för miljövännen. Varningstecken för både den ene och den andre. Sen får vi se vad vi hittar på mer :) Har du något tips kan du maila in det på craxyknas@live.se så ska jag fixa så det kommer upp här inom en snar framtid!

 12. Mina älskade
  Vänner. Familj. Pojkvän. Min nästa. Och alla andra som Jesus älskar.

 13. Och Gud såg att det var gott...
  Jag gillar mitt kök, särskilt om det kombineras med gott tilltugg :) Mat tar ju upp en ganska stor del av ens vardag då man behöver det minst tre gånger var eviga dag. Recept, bakning, restauranger, matvaror och annat matrelaterat hamnar i denna kategori :)

 14. Politiskt inkorrekt
  För att jag tänker gå emot samhället när dess tankar inte är rätt. Här hamnar en hel del tidningsartiklar jag skriver om och länkar till. Och goda nyheter som syns så mycket där ute att ingen kan missa dem.

 15. Q & A
  Ni frågar - jag svarar. Och ibland tvärtom.

 16. Tankeställare
  Citat och andra insiktsfulla tankar som har en tendens att ruska om ens inre lite granna. Saker som helt klart är värda att ta stund och fundera över lite extra.

 17. Ur Bibeln
  Boken jag bygger mitt liv på, såklart den förtjänar en egen kategori. Det är ju bara den coolaste boken som någonsin existerat och kommer att existera. Ett sånt djup den bär på, det finns liksom ingen ende på det. Jag fascineras jämt och ständigt när jag läser den. Att fördjupa mig i Bibeln är helt klart en favoritsyssla i min värld. Läs här så förstår ni varför :)

 18. World Wide Webb
  Internet. Sidor att tipsa om. Just denna blogg. Andra bloggar. Länkar. Och andra saker som liksom följer samma ström.

RSS 2.0