Att även intellektuellt stå upp för det vi tror på

I helgen var jag på Apologias konferens i Göteborg, tillsammans med ungefär 200 andra människor.

Dagen var också där och skrev en artikel. Och vilken fin och bra artikel det är!

Pete Williams från universitetet i Cambridge var huvudtalare och inledde fredagskvällen med att prata om Jesus i de bibliska och gnostiska evanglierna. På lördagen fortsatte han på samma tema, då han pekade på varför vi kan lita på de bibliska evangelierna och varför de gnostiska har mindre trovärdighetsgrund.

Visste du t.ex. att Jerusalem nämns 66 gånger i de bibliska evangelierna, tillsammans med en massa miniområden som man bara kunde känna till om man verkligen bodde runt de områdena (det här var innan kartornas uppkomst). Men att de gnostiska evangelierna bara nämner mellan 3-0 platser totalt. Visste du att de bibliska evangelierna innehåller en massa detaljer om de olika personerna som nämns, medan Mariaevangeliet inte ens kallar Jesus för Jesus. Ah, det var sjukt intressant och otroligt uppbyggligt för ens personliga tro!

Sen fanns det också ett gäng olika seminarium med många intressanta och kända och mindre kända talare. Temat var på "vilken Jesus ska vi tro på". Och alla seminarier hade olika svårighetsgrader; lätt, medel och svår.

På lördagskvällen fick vi lyssna på tre olika vittnesbörd. Någon berättade om hur de blivit kristna. Någon berättade om ett otroligt helande. Någon berättade om den trygghet de funnit i Jesus. Och någon berättade om hur Jesus förändrats en hjärta. Sen avslutade Mats Selander från Credoakademin huruvida vi ska lita på dessa vittnesbörd eller inte. Starkt, åh, så starkt!

Kvällarna bjöd också på mysiga musikcaféer, och frivilliga andakter för den som ville. En bra grej för oss kristna som inte gillar tanken på att skilja apologetik och lovsprisning av Gud ifrån varandra. För mig går de två sakerna hand i hand, så det var lite klurigt för mig att greppa det här med att Apologias kvällsmöten varken innehöll bön eller lovsång eller ens fler än två psalmer. Samtidigt som jag såklart förstår tanken med det, att även okristna skulle kunna komma på kvällarna och känna sig bekväma. Så det var en bra kompromiss det där!

De hade också lite intressanta lunch- och middagsträffar. Jag var på en lunch med Pete Williams där teologistuderande fick chansen att ställa sina frågor. Jag var också med en lunch där de som vill vara med och engagera sig i och hjälpa till på nästa konferens fick träffas och brainstorma och ta på sig olika uppgifter. Och så hade de en middag för medlemmar i Apologia där de fick lära känna styrelsen lite mer. Låter inte det bra så säg!

Jag rekommenderar verkligen nästa konferens som Apologia kommer ha i Stockholm den 26-28 mars! Och ta med dina vänner, gamla som unga - kristna om okristna. Det passar alla! Ses vi där eller? :)

 

"Gud har gett mig ett förstånd att tänka med. Att brottas med frågorna kring Gud
och tron är en del att vara människa, något jag är skapad till."
Johanna Gustavsson, Apolgias styrelse

Craxy's tankeställare - Är jag inte värdig..?

Satan säger: Du är inte värdig!
Jesus svarar: Än sen då? Jag är!

Amen... ♥Och när vi ändå pratar om det kan ni ju ta och påminna er om det här :)

Just nu ber jag denna bönFör jag vill komma närmare Gud, leva ut min tro i praktien. På riktigt. Amen, det längtar jag efter. ♥

(Don't mind the dark spot in the middle of the picture.
Det är bara något himla smuts på linsen som inte går att tvätta bort.)


Craxy's tankeställare - Gudsbevis (mitt framför ögonen på dig)

När vi ändå har pratat om det ganska nyss...

"Den som ser världens perfektion och ändå förnekar Guds existens är en dåre."
- Albert Einstein

Denna tog jag i Schweiz när jag var där nu i somras - magnifikt :)


Som ett brev på posten fast på Internet

Kära läsare, ni har fått brev! :D

Börja med att klicka på bilden här till vänster. --->
Läs igenom pdf-filens första blad.

 

När du har läst färdigt ställs du inför ett val.
Antingen struntar du i det du just läst, stänger ner filen
och går vidare med ditt liv.

 

Eller, så tar du till dig det du läst.
Känner att det vi gör via Credo är en bra eller jättebra grej.
Och du känner att du väldigt gärna vill vara en del av att göra
Jesus Kristus känd, trodd, lydd och älskad i Sverige idag.

Om du mer känner igen dig i den sistnämnda reaktionen - då måste jag först bara jublandes glädjas för det! :D För du är viktig - och du har enorma möjligheter till att göra en skillnad! Och att ge ekonomiskt stöd, det är en sådan enkel liten grej att göra där du får vara med och trots enkelheten påverka i stort.

Gör så här, att du börjar med att skriva ut pdf-filens andra blad. Sen fyller du enkelt  i uppgifterna vi behöver. Och sen skickar du bara in arket till den adress som står där. Om du vill kan du för säkerhets skull dubbelkolla att allt står rätt till genom att läsa på pdf-filens tredje blad.

Oemotståndligt: Hjälper du till med minst fem tjugolappar får du en jättebra bok på köpet. :)(Det här kan liksom också bli som en del 2 på en Dagens utmaning som jag gav er för ett tag sedan. :)

Sofie, rappare

Såg ni att jag skrivit att jag rappat fram en presentation när ni läste den här? Och här kommer den, oh yeah!
(Får se om ni förstår något av det interna i den, haha ;)

Hej hopp tjabba tjena på er,
mitt namn är Sofie, som ni ser.
20 år och telgetok,
på fritiden gillar jag att läsa min bok.

Konfaledare här just nu.
Vem är jag syster med undrar du?
Jo, min syster hon heter Louise
men se det är på detta vis
att hon har inget med det att göra.
Lyssna nu så ska ni få höra.

I år var det svårt att få det att stämma
så dem ringde Stellan min präst där hemma.
"Har du någon du kan tipsa?"
"Jajamen det ska vi nog fixa!"
Trumvirvel och här är jag nu
och det är jag jätteglad för ju!

Jag leker rappare ^^

Frågor och svar

Tack för alla era frågor! Ledsen att svaren har dröjt så länge. Jag tänker på den här ramsan "nu har vi väntat länge nog, länge nog, länge nog, nu börjar vi få gråa hår, gråa hår", haha... Det är bara det att ni var så fasligt duktiga på att ställa bra och svåra frågor så jag ville ge dem alla rättvisa svar vilket tog sin lilla tid. Men nu är det äntligen klart. :D

Det står under dina intressen att du sjunger; vad handlar det om, i en kör eller?
// Andreas T
Min kyrka brukar försöka dra ihop ett gäng varje termin som gillar att sjunga och spela. Så vi övar några gånger innan vi sjunger i kyrkan på någon högmässa. Ibland åker vi på Stockholms gospelfestival också, vilket alltid är lika häftigt och härligt skoj. Som det är nu sjunger jag för det mesta bara när jag lyssnar på musik hemma. Jag har inte haft tid att vara med i min kyrkas "kör" den här och den förra terminen, och så är det ju ibland att man får välja vad man vill satsa lite extra på. Men sången finns alltid nära till hans för mig och jag hoppas att jag en dag ska kunna utveckla det intresset mer!

Jag vet inte riktigt hur jag ska fomulera det här, men jag gör ett tappert försök. De kristna tror ju på en Gud som är allsmäktig. De tror att han vet allt som har hänt och allt som kommer att hända. Så då undrar jag... vad är det då för vits med att be till honom? Han vet ju ändå vad som kommer att hända! Eller har jag missuppfattat det hela?
// Anna
Grejen med bönen är ju inte att vi ska uppdatera Gud om vad som hänt här på jordet. För det vet han ju redan, som du säger. Utan det handlar ju om att Gud vill ha en personlig relation med oss. Han vill höra dig berätta vad som händer med dina egna ord. Han vill höra dina önskningar, dina problem, dina glädjeämnen, dina upplevelser, dina tankar och allt annat. Gud är ju din vän. Och sina vänner vill man ju prata med (även de man redan känner väldigt väl, kanske särskilt de man redan känner väldigt väl).

Det handlar också om att vi lär känna Gud i bönen, precis som vi lär känna våra vänner när vi umgås med dem. Och vi blir präglade av dem vi umgås med. Vi är Jesu ställföreträdare här på jorden, vi är kallade att leva så som Jesus levde. Och det blir ju omöjligt om vi inte känner Jesus.

Som att inte det vore nog har Jesus lovat att bönen har kraft. Det märks om vi ber mycket. Som det står i Matteusevangeliet kapitel 7 vers 7 - "Bed så skall ni få. Sök så skall ni finna. Bulta så ska dörren öppnas." Det är stort, att Gud har valt att verka på jorden beroende på vad vi ber om. Gud vill att vi ska vara engagerade i hans arbete här på jorden. Jag tycker det är så vackert. Att trots att Gud kan fixa allting själv utan våra böner, väljer han att lyssna på oss! Vi, som är så små och operfekta, får ändå vara med och påverka! Och inte påverka vem som helst, utan påverka världens Skapare. Wow. (PS: Du formulerade dig ju jättebra! :)

Vad betyder det att ha en gudstro som är frälst? Hur blir man frälst? // Andra sidan gatan
Jag förmodar att du inte menar att gudstron i sig blir frälst, utan vilken gudstro det är som gör oss frälsta. Att bli frälst betyder att bli räddad, befriad. Räddad och befriad från vad? Tja, vi behöver ju inte titta länge på världen för att se att det är något som är fel och att vi människor inte alltid mår så bra. Som kristna tror vi att det beror på att vi människor en gång för länge sedan valde att vända oss bort från Gud, alltså vända oss bort från allt det som är gott och kärleksfullt. Därmed släppte vi in synden i vår värld. Läs mer om hur det gick till i 1 Moseboken kapitel 1-3. När vi gjorde det så valde Gud, otroligt som han är, att inte överge oss. Istället valde han att sätta igång världens räddningsaktion, bara för vår skull. Gud valde att själv bli människa, han valde att stiga ner från sin himmelska tron och bli som en av oss. För att en gång för alla göra oss fria från synden.

När vi för en gång för länge sedan valde bort Gud välkomnade vi synden in i våra liv. Synden innefattar allt som är emot Guds goda vilja, det som inte stämmer överens med hur gott Gud ville att hans skapelse skulle vara och som för oss längre och längre bort från Gud. Eftersom Gud är liv och synden är emot allt vad Gud heter så leder synden oundvikligen till döden, så när vi valde syndens väg blev vårt oundvikliga straff just döden. Tack gode Gud för att han erbjuder oss alla en plan B. Jesus steg ner till jorden, blev människor och tog all vår skuld och all vår synd med sig upp på korset. Och därmed blev vi av med vår skuld, eftersom Jesus tog på sig den i vårt ställe. Sen passade han klokt nog på att uppstå för oss tre dagar senare, och på så sätt har han övervunnit synden och döden. Vilken glädje!

Så nu leder inte synden till döden längre. OM, du tar emot Jesus Kristus som din Herre och bekänner honom som Herre i ditt hjärta och med din mun. Gör du det, då får du frälsning från synden och döden. Av nåd, det vill säga helt gratis. Allt du behöver göra är att ge ditt liv till Jesus. Kanske inte så "bara" tänker du, och nej det är det ju inte så klart. Men det är det bästa beslutet du någonsin kan ta, det lovar jag dig. Oavsett hur vi lever våra liv kommer det ju alltid finnas något som vi prioriterar som nummer ett i våra liv, något vi gör allt för. Vi kan välja att sätta Jesus på den platsen, att låta han vara nummer ett i våra liv. Och eftersom han har vunnit den fantastiska seger som han har och vill vårt allra bästa så är det inte så dumt att välja just honom. Jag tog beslutet att säga ja till Jesus, och jag blev fri, fann kärleken, hittade hela meningen med livet och fick ett riktigt äventyr att leva. Som sagt, det bästa valet jag gjort. Det borde du också pröva! ♥

Har funderat över tungotalet, varför praktiseras det bara innom frikyrkan? Tyckte själv det var oerhört jobbigt som ny troende att höra på detta. Får alla denna gåva tids nog eller är det bara en viss skara? // JN
Jag går i Svenska Kyrkan, och jag vet att det finns folk där som har tungotalets gåva. Det som är grejen är väl att det praktiseras mer öppet i frikyrkan och att dem i Svenska kyrkan mer har det för sig själv. Det är nog ändå mina erfarenheter utav det. Jag kan förstå att det är svårt som nykristen att höra om tungotalet. Det är ju så väldigt övernaturligt på ett sätt som kan vara svårt att svälja i västvärlden idag. Men samtidigt kan vi ju inte blunda för att det faktiskt står om tungotalets gåva i Bibeln. Och om det är något som är bibliskt innebär ju det att det är något bra, något gott som kommer från Gud och något som vi bör praktisera.

Du vet säkert att vi kan läsa om tungotalets gåva i 1 Korintierbrevet. I kapitel 12 vers 10 står det att en får gåvan att tala olika slags tungomål, en annan att uttyda tungomål. Utifrån det verkar det som att alla inte får gåvan att tala tungotal. Det låter ju inte som så just där. Men senare i samma bok, fast i kapitel 14 vers 5, säger Paulus att han önskar att vi alla ska prata tungomål, samtidigt som han påpekar att profetians gåva är viktigare. Så ja, att tungotalets gåva finns och bör praktiseras är ju ingen tvekan om saken. Om alla får den? Nej, tydligen inte. Tyvärr kanske man ska lägga till med tanke på Paulus önskan. Varför får inte alla den då om det tyvärr är så? Jag tror det är så att Gud vill ge oss alla tungotalets gåva. Men med tanke på vår svaga tro (jag menar inte att klanka ner på din tro utan jag tänker på Matteusevangeliet kapitel 17 vers 20, har du tro som ett senapskorn kan du flytta berg - och jag har då rakt inte hört om någon kristen som har flyttat berg på sistone) kan inte Gud göra allt han vill i våra liv. Vår synd och vårt tvivel hindrar oss.

Men för att förtydliga, det står inte i Bibeln att det är därför inte alla har tungotalets gåva. Däremot är det uppenbart enligt Guds ord att vi alla har en liten tro, och att alla inte har tungotalets gåva. Så jag försöker bara förstå Paulus ord här, jag försöker lägga ihop ett och ett och tänka logisk.

Hur blev du frälst?? Hur länge har vart frälst? Hur planerar du att jobba för Gud i framtiden? Kramar // Miccan, Mikaela G
Jag kan berätta om min frälsning i ett eget inlägg lite senare för det är en så lång härlig historia :) I framtiden som i nu i höst är det tänkt att jag ska vara Credo inspiratör. I framtiden som i nästa termin tänkte jag åka gå UMU:s dts (discipleship training school) om jag förstått Gud rätt. Ännu längre fram i tiden hoppas jag på att bli diakon. Jag vill iaf hjälpa människor som mår dåligt eller som är i kris och andra slags knipor. Och då vill jag inte göra det som psykolog där man ska vara religiöst opartisk utan jag vill kunna ge dem hjälp från ovan via Jesus. Den bästa hjälpen! Men det är ju bara dem stora sakerna. Jag vill ju såklart även fortsätta och utveckla det här med att vara närvarande i vardagen, precis där jag är just nu. :)

Vad väger du? (he, den frågan kommer hon aldrig att svara på, men hon sa ju alla sorts frågor). // Andreas T
Haha! Bara för att motbevisa dig ska jag svara :P Jag väger ca 60 kg, och då kanske jag ska påpeka att jag samtidigt är ganska kort. (Så inte ni tror jag har ätstörningar eller något för det har jag inte och har aldrig haft, tack och lov.)

Haha, nu fick ni allt något att läsa! Jag hoppas jag gav bra svar. Var inte rädda för att ställa följdfrågor om ni bär på sådana. Bättre att dela med sig av dem än att stänga in dem inombords. Jag hjälper så gärna till om jag kan! Har ni andra tankar och sånt får ni gärna lämna dem också. :)

 

Man får ställa frågor, så tack för alla de frågor ni ställde!
Keep them coming. :)

RSS 2.0