Vad är Scrabble?

Det finns några som undrar (nämner inga namn, Sandra och Sofie ;-) vad detta scrabble som jag så ofta skriver om egentligen är. Därför tänkte jag nu förklara det nu =)

Och, ehm, jag vet att det är rätt långt... Men jag tänkte att nu har ni någonting att läsa de närmaste två veckorna ^^

MÅL
Till att börja med kan jag ju säga att det är ett spel ^^ Ett brädspel där det gäller att bilda ord med hjälp av bokstavsbrickor för att få så höga poäng som möjligt. Högst poäng vid spelets slut vinner.

BOKSTAVSBRICKOR
Totalt har spelet 100 brickor. Det finns ett visst antal av varje bokstav (till exempel bara två P:n men åtta A:n) och varje bokstav har en viss poäng (P ger till exempel fyra poäng medan A bara ger ett poäng). Det finns även två jokrar, det vill säga blanka brickor. De ger dig inga poäng men i gengälld får du välja helt själv vilken bokstav ur det svenska alfabetet du vill att den ska vara. Du kan också välja att lägga det som ett tyskt U eller ett danskt Ä.

Du känner igen en joker i ett ord på att det är den/de bokstav/bokstäver som inte är versaler. T.ex. i STEwARD är det alltså w som är joker. Den/de bokstav/bokstäver som är inom parantes är de bokstäver som redan låg på brädet när ordet lades. I t.ex. P(AS)SERING låg allstå AS redan på brädet.

Varje spelare har sju brickor var att röra sig med, fram tills dess att brickpåsen tar slut. Efter det får du allt mindre brickor på handen ju mer ord du lägger.

SPELBRÄDE
Brädet består av 15*15 stycken rutor. På den förekommer vissa specialrutor som ger dig bonuspoäng. Det finns 2*bokstav, 3*bokstav, 2*ord samt 3*ord. De innebär alltså att du på de får den dubbla eller tredubbla poängen för den bokstav eller det hela ord som du lägger på den rutan. P (4 grundpoäng) ger dig alltså 8 eller 16 poäng på en av bokstavsrutorna medan APA (6 grundpoäng) ger dig 12 eller 18 poäng på ordrutorna. När du väl har utnyttjat en bonusruta går den inte att använda igen i samma match.

På beta kan du välja mellan tre olika bräden. Slumpat bräde innebär att dessa bonusrutor slumpas fram och kan hamna precis hur som helst på brädet. Specialbräde innebär att det finns extra många bonusrutor. Standard är dock det vanligaste (det hörs ju på namnet ^^) och det är detta bräde som man spelar med IRL och på turneringar.

TID
På beta kan du välja mellan fem olika tidsbegränsningar. Normal tid är på 60 minuter, snabb tid är på 30 minuter, stress är på 20 minuter, hets är på 12 minuter och obegränsat är precis som det låter.

I IRL och på turneringar har varje spelare 30 minuter på sig per match. Man kontrollerar tiden med ett schackur.

För varje minut som du går över tiden får du tio minuspoäng (med undantag från hets som har lite annorlunda regler). När du har gått över tiden i fem minuter har du nått din maxgräns och matchen tar automatiskt slut.

SPELARANTAL
På beta kan man välja att spela upp till fyra spelare på en match. På tävlingar däremot kör man alltid två och två.

FÖRTUR
Förtur är en term man använder inom turneringar. Det går till så att spelarna drar en varsin bricka ur brickpåsen och den vars bricka är närmast A får förtur. Det innebär att den med förtur får välja om den ska börja matchen eller om den ska spela med spelbrädet rättvänt mot sig.

PROTOKOLL
Detta är något som varje spelare i IRL och i turneringar för. Protokollet håller bland annat reda på spelarnas dragpoäng samt totalpoäng.

RULLNING
Detta är en term som vi ofta använder inom Scrabble. Det är populärt eftersom det ligger en sådan charm och status i det. =) En rull är när man lägger ut alla sina sju bokstäver på en och samma gång på spelbrädet. Då får 50 pluspoäng. När man har lagt en rull kallas det att man har rullat, man har gjort en så kallad rullning.

I tävlingar eller IRL kan det ibland förekomma en * innan rullen, t.ex. *GRISÖRON. Det betyder att rullen inte står med i ordlistan men att motspelaren godkände det ändå genom att inte syna ordet.

PASS & BOKSTAVSBYTE
Då du inte kan lägga något i en omgång kan du alltid välja att passa, alltså stå över en omgång, eller att byta bokstäver. Byta kan du bara göra så länge det finns minst sju brickor kvar i påsen. Att passa är däremot alltid tillåtet.

SAOL & GODKÄNDA ORD
SAOL står för Svenska akademins ordlista över svenska språket. Det är efter den ordlistan vi spelar. För tillfället håller vi på att byta ordlista från SAOL 12 till den nyutkomna SAOL 13.

Det är bara ord som står i grundform som är godkända. KATT fungerar alltså att lägga, men inte KATTER. RITA går också utmärkt, men inte RITADE. Ord som står med versaler eller ord som börjar med versaler i ordlistan är inte heller godkända. Alltså kan man inte lägga Sverige, men SVENSK fungerar perfekt.

Ord som innehåller ett tecken som inte är en bokstav är inte heller godkända. Du kan alltså inte lägga CD-SKIVA, men du kan mer än gärna lägga CD. Däremot är ord med accent tillåtna att lägga.

Självklart får man inte titta i ordlistan under själva matchen. I turneringar finns det en domare som hjälper dig. Om din motspelare lägger ett ord som du är tveksam står med i ordlistan så stoppar du tiden och ropar på domaren. Det heter att du synar ordet. Finns ordet inte så får spelaren som la ordet ta bort sitt ord och det är den andra spelarens tur. Finns ordet däremot fortsätter spelet som vanligt med skillnaden att den som synat ordet får tio minuspoäng.

STRYKLAPP/AVPRICKNINGSLISTA
Detta är vad man kallar en lapp där spelets alla bokstäver finns med. Om du vill kan du genom spelets gång pricka av alla bokstäver. Om någon t.ex. skriver APA kan du stryka två A:n och ett P på din stryklapp så att du sen kan se att det nu finns två A:n mindre med i spelet. Detta är ett tillåtet hjälpmedel och klart användbart förutsatt att du kryssat för rätt.

SPELETS SLUT
Spelet är slut när brickpåsen är slut och en av spelarna har lagt ut sina sista brickor. Ett annat sätt att avsluta en match är att passa ut. Det innebär att spelarna passar tre gånger i rad.

Har du fortfarande brickor på handen när spelet tar slut dras brickornas sammanlagda poäng från din poäng. Har du alltså ett P på handen och du har 300 poäng när matchen tar slut får du då fyra minuspoäng och vips har du bara 296 i slutpoäng. Om din motspelare lyckats lägga ut alla sina brickor på brädet men inte du får han dessutom de poäng du hade kvar på handen. Om han alltså hade 300 går han då upp 4 och har 304 som sin slutpoäng.

IRL & BETA
IRL står det för In Real Life och det hörs ju vad det betyder. Beta är som Scrabble online och är alltså inte IRL. Beta är förresten förkortningen vi använder för betapet.com. Det finns också en annan onlinesajt för Scrabble som heter Ordspel. Skillnaden är väl att beta är gratis medan ordspel inte är det. Själv spelar jag som Craxyknas_88 på beta.

SCRABBLEFÖRBUNDET
Detta är ett förbund som jag är aktivt medlem i. Titta in på scrabbleforbundet.se för att ta reda på mer.

ALFAPET
Scrabble är inte samma sak som Alfapet. Alfapets spelplan är större än Scrabbles. Alfapet har fler bonusrutor och bokstäver än Scrabble. Bokstävernas poängsättning är också olika. Dessutom finns det inget Q eller W i Scrabble men det gör det i Alfapet. Även reglerna är olika i de två spelen.

+2000

Nu har det hänt! Jag har nått över 2000 i rating på beta! =D

Det var i onsdags. Jag totalkrossade min motspelare genom hela matchen. Kanske var det som värst när jag la T(R)YCKArE för 134 poäng. Det är förresten den rull som jag fått mest poäng för någonsin =) Matchen slutade 433-296 och jag gick upp +35 vilket gav mig 2009 totalt. Och sen dess har det bara gått uppåt =)

*glädjedans*

Veckoslutet

Igår kom man hem då, från en tripp med familjen till Östergötland. Mer hade jag inte tänkt berätta just nu eftersom jag vet att några som jag skickat vykort till läser min blogg, och jag vill ju inte förstöra "överraskningen".

Idag har jag jobbat vilket också är vad jag ska göra imorgon. Jag hoppas bara jag hinner ner till lovsångsgudstjänsten på kvällen...

Eftersom min chef tydligen aldrig ger sig kommer jag antaligen jobba halvdag på söndag också ;-)

Efter mitt pass måste jag hem och tvätta och packa. Varför? Jo, men jag ska ju vara ledare på konfalägret som börjar på måndag =) Så då blir jag borta i hela två veckor. Lova att inte sakna mig och min blogg för mycket då ;-)

Nej, nu ska jag nog ta och duscha. Varmvattnet är avstängt här imorgon och there is no way (!!!) att jag går till jobbet imorgon utan att ha duschat... ^^

Konversation i bilen

Just nu är jag ju i Östergötland. Jag och familjen åkte i måndags. Vi kommer hem imorgon igen. Jag hade inte tänkt berätta så mycket mer om det eftersom jag vet att de jag tänkt skicka vykort till läser min blogg. Och så förstör jag ju överraskningen ;-) Jag berättar alltså vid ett senare tillfälle.

Jag tänkte ta med en lite rolig konversation som vi i min familj hade i bilen idag. Vi pratade om vilka svenska städer som slutar på "köping" vi har varit i. (Jag har hoppat över mammas repliker som mest bestod av skratt, hehe ;-)

Pappa: Jag vet inte om vi har varit i Enkönping.
Lollo: Utköping.
P: Va?
L: Ja, finns det Inköping så måste det ju finnas Utköping.
P: Hehe, men nu sa jag faktiskt Enköping.
Jag: Tvåköping.
L: Jaha, är det där de schitsofrena bor?
P: Ja, och i Treköping bor barnen. Avkomman från En- och Tvåköping.

Jag vet inte, kanske var det roligare om man var där? ;-)

SM och VM i Scrabble

Snart smäller det. Den 2 till 4 november i Örebro är det SM i svenskt Scrabble! =D

Jag tror nog jag ska vara med. Jag var lite osäker förut men nu har jag med största sannolikhet bestämt mig. Alltså visst, jag kommer ju inte ha någon som helst chans mot deltagarna eftersom de antagligen består av Sveriges elit. Men det är inte det saken handlar om. Utan det vore bara så coolt att få vara med! Att dessutom få träffa Scrabblespelare från hela landet. Hur kan man inte ta chansen? =D

Sen, några dagar efter vårat SM, är det VM i Indien som gäller! Den 9 till 12 november. På Taj President Hotel. Fatta vad COOLT det är!! =D

Som det ser ut nu så är det 111 personer som kommer delta, från 46 olika länder. Hur många deltagare ett land får skicka är baserat på deras prestationer i de tidigare WSC. Sverige kommer skicka en deltagare, veteranen och VM-debutanten Greger Nässén. Jag håller tummarna! =)

Det kommer komma hela femton deltagare från USA. Det är det land med flest deltagare. Sen kommer tio från England, sju från Canada och fem från Australien (kul va, Sofie? ;-), Thailand samt Nya Zeeland. Det vankas fyra från Kenya och Indien. Nigeria, Siri Lanka, Ghana, Singapore, Malta, Ghana och Filipinerna kommer skicka tre stycken. Pakistan, Israel, Japan, Malaysia, Skottland, Wales, Sydafrika, Bahrain och Oman skickar två stycken. Sen har vi de länder som endast skickar en deltagare, alltså Indonesien, Nederländerna, Sverige, Zambia, Tyskland, Frankrike, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten (kul för dig och dina araber va, Josefine? ;-), Uganda, Guyana, Kamerun, Trinidad, Rumänien, Kuwait, Polen, Tanzania och Irland. 

Låt oss inte heller glömma David Eldar från Australien, som deltar i WYSC (World Youth Scrabble Champion) ära. Han kommer troligen bli den yngsta deltagaren. Bara 18 år! Inte för att det egentligen går att jämföra med år 2005 då han också var med och kom på 11 plats, och det bara när han var 16 år!

Jag måste också bara få nämna år 2005 champion, Adam Logan från Canada. Ingen vinnare i WSC har någonsin vunnit mer än en gång tidigare. Kommer han kanske bli den första att göra det? ^^

Det kommer bli så coolt! Jag önskar jag hade möjlighet att åka och se på...

Här är hemsidan till WSC - World Scrabble Championship: http://www.wscgames.com/2007


Film, Ella och Hoppis

Hm, jag har märkt att jag tittat mycket på film den här sommaren. Det handlar väl om att ta igen det man missat under den stressiga våren ;-) Jag älskar ju film trots allt. Fast ja, det bästa, måste jag erkänna, kommer nog efter filmens slut när man betygsätter den www.filmtipet.se, hehe =D Genom att kolla upp filmen där sitter liksom spänningen i ett tag till ^^

Hur som helst, idag träffade jag Ella. Det var verkligen på tiden! =) Oj, så skoj vi hade!! =D

Först åkte vi ner på stan och köpte pizza. Sen åkte vi hem till henne och såg "Sanningen om Rödluvan". Själva filmen var långt ifrån lika bra som den var första gången jag såg den, men en av karaktärerna är så bra! Den lilla ekorren påminner på pricken så otroligt mycket om Ella! Och det håller hon själv med om. Snacka om vi satt och garvade åt det när vi såg på ekorren ur Ellas perspektiv XD

Efter filmen pratade och diskuterade vårat kommande projekt. Det var också jättekul, haha! =D Men jag tänker inte avslöja så mycket här. Vill ju inte förstöra överraskningen liksom ;-P

Imorgon kommer Hoppis från newage3 till Stockholm =D För er som inte vet så är han min mentor och min union i det spelet, och snart kanske även min deity. Så vi har haft lite kontakt så där =) Och imorgon kommer han alltså titta förbi in på Soft där jag och resten av Scrabblegänget bänkar oss imorgon. Fatta vad skoj det ska bli =D Och nervöst... ^^ Jag måste kontakta Robin också och hoppas på att han har tid att hänga med. Hihi, newage-träff och Scrabble-träff i ett ^^

Nej, nu ska jag sova. Man vet att det är sovdags när solen börjar titta fram, haha ;-)

STEwARD + 2000

Min senaste rull på beta är STEwARD (72 poäng). Det häftiga med den rullen är att den mittersta bokstaven, nämligen W! *stolt* =)

Dessutom börjar jag närma mig 2000-strecket på beta i rating. När den dagen kommer... Ojojoj =D


The latest news

Nu har det varit allt för lång tid som jag skrev senast.

Hm, vad har jag haft för mig då?

Förra söndagen var jag på Gröna Lund med Nicole, Martina, Malin, Linda, Anna och Sabina. Det var helt super! =D Jag tycker om att umgås med dem. <3

I lördags var jag på bio med Elisabeth. Hon har ju äntligen kommit hem nu! :D Så det var jätteroligt att se henne igen! Vi åkte till Heron. Åt middag där. Hennes mat var jättestark... Hur sjutton lyckades hon hålla så god min när hon åt? =S Aja, vi pratade om allt möjligt. Och skrattade =) Vi såg "Mr Brooks". Den visade sig vara riktigt bra. Trots allt. För jag hade blandat ihop den filmen med en annan jag ville se så det var av misstag vi såg den, haha... ^^

I söndags hängde jag runt i Stockholm. Planen var att vi skulle hunnit till Claras högmässa. Vi gick dit också, det var bara det att vi kom en timme försent... Usch, fy oss ;-) Sen skulle vi ha mött upp Musse men eftersom han var oanträffbar så blev det inget. Bestämde att jag skulle gå på bio och se den filmen som jag egentligen hade velat se dagen innan ^^ Dessvärre började inte den förrän sent så plötsligt fick vi en massa dötid. Vad skulle vi nu hitta på, tänkte vi? Jo, det blev så att vi började med att åka buss. Sen gick vi av i ett trevligt litet bostadsområde. Det visade sig sen att det var Gärdet vi hamnat på, alltså precis den plats där jag bodde innan vi flyttade till hit. Men jag kände inte igen mig. Vi gick till några gungor och gungade där ett tag. Innan vi sjönk ihop på en parkbänk. Pinsamt nog så somnade vi där... Jag vet, jag har faktiskt sovit på en parkbänk?! Hm, tur att man inte behöver göra det för jämnan tack och lov. När vi vaknade så var vi hungriga så då gick vi över gatan till en pizzeria. Sen begav vi oss till Västra skogen och åkte rulltrappa. Vi har ju utvecklat en liten förkärlek till rulltrappoer efter att vi blev ihop, hihi, och de har ju faktiskt Stockholms längsta rulltrappa =D Sen åkte vi vidare till Kista och såg filmen. Den var btw långt ifrån så bra som jag trott, usch, se aldrig "Perfect stranger". 

Jag har jobbat också. Det är ganska roligt. Fast jag har faktiskt haft ett par dagar då jag nästan önskat att jag slapp. Och jag har börjat uppskatta värdet av att sitta ner! ;-D Och så har jag fått min första lön ^^

Juste, kanske ska berätta att jag har sett alla "Saw"-filmerna också, hehe. Den första var jättebra! Trots att jag inte är så mycket för våld så kunde jag inte låta bli att fashineras av det geniala manuset och hur storyn hängde ihop. De andra var också bra, men inte alls i samma klass som ettan.

Newage var för bara en stund sedan katastrof! Jag har inte varit inne på över en vecka, så all min sectorinfo, alla min I-mail samt mina VIP-dagar har försvunnit... ='( Som tur är gick katastrofen snart över. Jag gick och köpte VIP och min sectorinfo fylldes på av fina presenter =) Dessutom (trumvirvel) har jag blivit nominerad till kapten i min clan!!! =D Inte för att jag kommer få platsen, jag är typ den med minst röster på haha, men jag är rörd bara av att ha blivit nominerad =)

Roliga historier

Det var en gång en liten sköldpadda som klättrade uppför ett träd djupt inne i skogen. Efter flera timmars ansträngande klättring nådde den lilla sköldpaddan till slut toppen av trädet. Han kastade sig ut, flaxade med frambenen för att slutligen kraschlanda på marken. När han hade återhämtat sig något sånär, kämpade han sig upp i trädet igen. Efter flera timmar nådde han toppen, hoppade ut, flaxade med fram- benen och kraschlandade. Men den lilla sköldpaddan gav inte upp. Han försökte och försökte, men kraschade hela tiden. Ett par fåglar satt på en gren och tittade på den lilles misslyckanden. Till slut vände sig honfågeln till sin hanne. - Älskling, jag tror det börjar bli dags att vi talar om för honom att han är adopterad.

En turistbuss skulle efter en kort rast fortsätta resan då guiden frågar om någon saknar någon. Då ingen säger något ber guiden chauffören starta och köra iväg. Efter en liten stund vänder sig en man till sin granne rakt över mittgången och frågar om han inte hade sin fru med tidigare. Mannen svarade: "Han frågade ju om man saknade någon och det gör jag inte!"

"Jag har så gott minne att jag inte kan påminna mig att jag någonsin har glömt något."

Lasse och Pelle är ute och cyklar och plötsligt kommer Lasse att tänka på vad klockan är. "Oj, klockan är redan åtta och vi som skulle vara hemma klockan sju. Nu måste vi sno oss!" "Vad dum du är," säger Pelle, "kommer vi nu får vi ju bara skäll, men om vi väntar ett par timmar till så kommer dom att vara överlyckliga över att vi kommer hem oskadda!"

Olle stod och tittade på en farbror som körde en skottkärra: "Vad har farbror i kärran?" "Det är gödsel." "Vad ska farbror ha det till?" "Det ska jag ha på mina jordgubbar." "Stackars farbror. Jag får grädde på mina jordgubbar!"

Domaren till inbrottstjuvarna: "Erkänner ni att inbrottet utfördes på det vis som jag beskrivit här?" "Nej, men er teknik är inte dum."

Uppsnappat gräl innifrån grannens: "Din idiot, jag skulle lika gärna kunna vara gift med fan själv!" tjöt hon. "Knappast," skratta han, "det vet du väl att så nära släktingar kan inte gifta sig med varandra!"

"Jag ska be om att få se på en verkligt fin reservoarpenna, den ska vara till min son, som fyller 18 år," sa damen till expediten. "Här är vår finaste penna, får han den så blir det en verklig överraskning." "Jo, det vill jag lova ? Han räknar med att få en sportbil!"

"Kors vad du skryter, snart påstår du väl att dina förfäder var med på Noaks ark!" "Nej, de hade egen båt!"

Lilla Lisa är överförtjust i plättar. Mamma varnar henne: "Om du äter för många plättar kan du bli tjock!" Följande dag åker mamma och Lisa in till stan med buss, och vid ett tillfälle stiger en gravid kvinna på. Lisa går fram till henne och säger: "Jag vet nog vad tant har gjort, men gott är det!"

Ett skotte par vann tio miljoner på tipset, och frugan frågade sålunda sin man: "Hur skall vi göra med tiggarbreven?" Mannen svarade: "Fortsätt att skicka dem!"

[whifflebat2000] Holy crap... This is incredible. Never played this level. Great atmosphere.
[Seppel] Whiff: Finally make it to level 3 on Super Mario Brothers?


Mannen på begravningen: "Jag skulle vilja dö som min far. Stillsamt och i sömnen. Inte skrikande i panik som hans passagerare."

RSS 2.0