Tidningen Skriva

Hur välkomnar man bättre vårens ankomst än med ett riktigt mysigt erbjudande?
 
Jag är så glad över att få presentera ett samarbete med min absoluta favorit på tidningshyllan - Tidningen Skriva. Här har du tidningen som väckte både min dröm och min inspiration till att börja ta mitt skrivande på allvar. Som namnet antyder handlar det mycket om att skriva, men också om allting runt omkring skrivandet. För mig öppnades en helt ny värld när jag började läsa. Intervjuer med författare inom olika genrer, hur man går till väga för att få sin bok utgiven samt hur du gör för att bli framgångsrik inom de sociala medierna är bara några exempel. Till och med artikeln om mindfullness gav mig idéer att anpassa till mitt liv då jag annars inte har så mycket till övers för att utöva den metoden. Själv har jag nyss fått hem senaste numret i brevlådan och det är lika spännande som alltid.
 
Det är en unik tidning. Finns ingen annan i dess slag. Pass på och pröva något nytt, säger jag. Billigare än ett biobesök - dubbelt så mycket underhållning!
 
Gå in på http://tidningenskriva.prenservice.se och ange koden 105-105129 eller klicka här eller på bilden nedanför för att ta del utav erbjudandet ♥ 
 

 

Om skrivande

"Varje morgon, vid skrivbordet, ber jag till Jesus om att han ska välsigna det jag skriver och inte låta den magiska källan sina och varje eftermiddag, när arbetsdagen går mot sitt slut, är det med stor ödmjukhet som jag upptäcker att källan inte är av denna världen. Mitt skrivande är både ett kall och ett arbete, både av denna värld och en gåva sänd av Gud."
- Citat från Marcus Birro på hans blogg
 
Precis så här vill jag att mitt skrivande ska se ut. Det är mitt mål, min vision, min dröm. Det är dit jag vill nå. Det är min dagliga strävan. Jag ber samma bön som en av mina största förebilder inom tro och skrivande. Tack till Gud som ger oss bönesvar ♥

En solig lördag för länge sedan

Jag kommer inte ihåg när det här var men jag vet att det var en lördag. En vacker vår-lördag. Vi hade träffats i Solna för att besöka deras ungdomscafé liksom vi brukar göra på lördagskvällar. Vår chilenska vän, Diana, som är i Sverige för att arbeta som au-pair, hade med sig ett litet set och innan vi gick så fick jag mitt livs första manikyr. Blandade känslor inför det måste jag säga. Att låta någon annan gnugga in ens händer i mjukgörande kräm och socker? Mina vänner tyckte det var mycket lustigt när de såg hur obehagligt jag tyckte att det var. Socker hör hemma i köket, säger jag bara. Socker är till för att ätas. Men det är klart, efteråt var mina händer mycket mjuka, lena och vackra i lila nagelack. Så det var ändå en ny intressant upplevelse. 
 
Apropå att äta. Ikväll ska vi faktiskt inte till Solnas ungdomscafé utan hem till Diana och ha vårens första grillning. Det blir kul. Ser fram emot att äntligen få komma ut lite, efter tre dagar hemma med en enorm förkylning som vägrat ge med sig. Så nu är det min tur att vägra. Jag vägrar vara sjuk längre.

En sexslavs historia

Imorgon får vi i Södermalmskyrkan besök av organisationen LoveNepal. Lär bli en ovanligt känslosam gudstjänst eller vad tror ni. Och jag ska tolka under mötet. Kommer få svårt att hålla tillbaka tårarna. Om du inte har turen att du kan vara med på plats så finns alltid möjligheten att följa våra klockan-tolv-gudstjänster på hemsidan http://www.skplay.se både live och efter att mötet är slut. Tro mig, du vill inte missa det här!
 

Nåd i löjligt stora mått

Just nu kämpar jag med att skriva mitt arbetsprov till min drömutbildning. Det ska skickas in om tre veckor. Nervöst, och väldigt svårt. Jag är bra på att ställa höga krav på mig själv. Rädslan för att misslyckas har en tendens att göra mig handlingsförlamad. Att överhuvudtaget sätta sig ner och komma igång blir till ett högt berg att bestiga. Därför var det här budskapet underbart att lyssna till. Att Gud, i vår oförmåga, fortsätter slösa med sin nåd i löjligt stora mått. Klicka på play.
 
"Lavished" betyder påkostade, slösande, frikostiga, överflödande, rikliga, generösa, överdådiga (pick your favorite) ♥
 

Tjejkvällen

 
"Har vi verkligen tid att vara någon annan än oss själva? Skulle inte tro det. Vi har en tidlös skönhet, för den finns på insidan. Du har en huvudroll att spela i ditt livs film. Var trygg i den du är så du kan inspirera andra."
- Citat från Lwam
 
"Skillnaden med att förlåta är att bitterhet och hat försvinner."
- Citat från Marianne
 
Med 300 tjejer i publiken, varav 18 st tog emot Jesus i sina liv, låter det som om de hade en underbar kväll i kyrkan förra helgen. Jag älskar citaten här ovan. Hämtade dem från vår kyrkas hemsida där vi som inte var på plats kan läsa ännu mer om hur kvällen artade sig. I dagarna tänkte jag avslöja för er varför jag inte var där och vad jag hade för mig i stället. Håll till godo.

Sjuk

Mina vänners fina kommentarer får mig att le.
Extra uppskattat en dag som denna då man inte är i toppform 

Hur kan vi hjälpa Nordkorea?

Föreställ dig att födas och växa upp i ett nordkoreanskt koncentrationsläger. Där den enda underhållningen består av offentliga avrättningar. Där kampen om egen överlevnad är så stark att man frivilligt skriver på sin mammas och brors dödsdom utan att känna den minsta skuld. Där drömmen om att få äta sig mätt är tillräckligt för att man ska försöka sig på att fly och därmed bli den enda som någonsin lyckats fly från läger 14. Att lämna kvar sin pappa utan att veta om han fortfarande är vid liv eller inte. Att ägna de följande sju åren till att lära sig uppleva normala mänskliga känslor för första gången i sitt liv. Låter väl som en utmärkt handling till en spännande kriminalroman? Om det inte hade varit för den lilla detaljen att det är Shin Dong-hyuks liv och verklighet.
 
Jag kan inte förstå att det här får fortsätta. Jag undrar, vad kan man göra för att motarbeta det? Du som har något förslag får gärna dela med dig av din visdom i form av en kommentar här nedanför. Detta är helt enkelt för fruktansvärt för att låta sig ignoreras. 
 
"Reaktionerna tycker jag inte är viktiga. Det jag tycker är viktigt är hur de agerar när de hört min historia."
- Shin Dong-hyuk, citat från videon.
 
Shin%20Dong-hyuk%20flydde%20koncentrationsl%C3%A4gret%20i%20Nordkorea

Chokladbollar utan choklad

Jag tycker om konceptet med chokladbollar. De är enkla att göra och i precis lagom storlek för en liten fikastund på kvällskvisten. Problemet? Jag mår illa av choklad och kaffe. Minst sagt två ganska avgörande ingredienser. Vad gör man då om inte hittar på sin egen variant. Så här har ni mitt allra bästa recept på chokladbollar - helt choklad- och kaffebefriade givetvis. Prova. Vad tyckte du?
 
Du behöver:
- 1,5 dl socker
- 5 dl havregryn
- 1 msk vaniljsocker
- 100 g rumstempererat smör
- 2 msk mjölk istället för kaffe (mjölken gör att man anar en god gräddig smak)
- Ännu mer vaniljsocker efter eget tycke (för att täcka upp den uteblivna kakaon)
- Något att rulla bollarna i t.ex. pärlsocker, färgglatt strössel eller havregryn (jag brukar ta det sistnämnda)
 
Så här gör du:
Ner med alla ingredienser i en bunke. Ner med händerna i bunken och knåpa ihop allt till en salig röra. Rulla bollar av röran. Rulla bollarna i det färgglada strösslet, pärlsockret eller havregrynen. Låt dem stelna i kylskåpet. Simpelt, utan konstigheter!
 
Avnjutes som bäst med en rykande varm kopp te ♥

Livet som singel #1

Jag sjunger kärleksserenader till husets katt. Utmärkt stand-in tills jag hittar en man att sjunga till.

En sista påminnelse

Vi fortsätter tapetsera hela stan med affischer så mycket vi bara kan!
Åter igen - varmt välkommen!
 

Sann skönhet

På lördag kväll handlar det om inre och yttre skönhet. Min kyrka sätter upp en talkshow - endast för kvinnor!
 
Det kommer bli musik, fantastiska livshistorier (jag lovar att det blir fantastiskt för jag vet vilka dem ska bjuda upp på scen) och väldigt mycket skönhet. Showen börjar inte förrän kl 19 men har du möjlighet ska du definitivt dyka upp tidigare för det kommer finnas tävlingar och olika stationer där du kan få hår och naglar professionellt fixade. Helt gratis dessutom, för det är fri entré. Och för alla åldrar.
 
Jag är tyvärr upptagen på annat håll på lördag kväll så jag kan inte komma den här gången. Vilket innebär att du måste gå så att du kan berätta för mig hur bra det var! Ta med en vän!
 

Majblomman

Har ni köpt er en egen majblomma än då? Majblomsförsäljningen, ett tydligt vårtecken. I år var den extra fin i blått och rosa. Mobilkameran gör den inte rättvisa. Det bästa vore förstås om du gick ut och köpte en själv så får du se hur den ser ut på riktigt. Pass på för den säljs bara under de två sista veckorna i april.

 
Intäkterna går till enskilda barn som har det ekonomiskt tufft i sin familj. Det kan handla om att få råd med allt mellan nya kläder eller utrustning till den där fritidsaktiviteten som alla andra kamrater i området redan håller på med. Barnen som säljer blommorna får sig också en slant så att de kan spara ihop till något de längtar efter. Plus att de får sina allra första kunskaper om arbetslivet och affärsvärlden vilket jag tror kan visa sig vara väldigt värdefullt.
 
Jag tycker att majblommans vision låter unik och oerhört vacker. Barnen är vår tids nästa generation. Att köpa en majblomma innebär alltså att göra en god investering för vår framtid. Dessutom är de billiga. Blomman i metall, som jag tror är den dyraste, kostar 60 kr. Den som jag köpte kostade bara 20 kr. Det är det få som inte har råd med.
 
Läs mer om majblommans verksamhet på deras hemsida http://www.majblomman.se och glöm inte bort att köpa dig en på hemvägen!
 


Me and my beautiful classmate

Hon har åkt hela vägen från Afrika för att gå vår bibelskola. Då har man en längtan efter att få mer utav Gud. Så här ser vi ut när vi åker tåg tillsammans. Är hon inte helt bedårande så säg!

 


Simon vill bli astronaut

Hjälp min kompis Simon att fullfölja sin dröm att bli astronaut. Klicka här för att komma till Nasas hemsida och skänk honom din röst. Observera att du måste logga in via t.ex. Facebook för att kunna lägga din röst.
 
Tänk, ibland tar det bara ett minuter att hjälpa någon annan att fullfölja sin dröm!

Hemmagjort är så mycket bättre än köpt

Jag bestämde mig för att undersöka hur man gör sin egna guacamole. Blev helt överrumplad hur lätt det var. Varför ska jag köpa en grön sörja som påstår sig vara guacamole men som egentligen bara består av en massa äckliga E-ämnen, när jag kan ägna max tio minuter hemma på att göra en med fräscha ingredienser? Jag ska aldrig mer slösa mina pengar på färdiggjord guacamole!
 
Du behöver:
- Minst 1 st avocado
- Lika många dl gräddfil som avocados (med andra ord, 1 avocado = 1 dl gräddfil)
- 1 st pressad vitlöksklyfta eller vitlökspulver efter smak
- Citronsaft
- Salt
- Peppar
 
Så här gör du:
Mosa avocadon. Blanda med resten av ingredienserna. Ät. (Sa ju att det var enkelt.)
 
 

Hit men inte längre

Det händer att det regnar samtidigt som solen skiner. Men när det snöar (!) samtidigt som solen skiner - då har det bara gått för långt.

Det är till och med överdrivet för att vara den svenska våren.


I tolkbåset

Det är söndag. Jag var i kyrkan tidigt i morse. För att tolka vår gudstjänst kl 10. Jag är med i det engelska tolkteamet i kyrkan vilket innebär att jag tolkar från svenska till engelska. Det är en väldigt rolig, viktig och utmanande tjänst att stå i. Viktig eftersom tolkarna är avgörande för att de utländska medlemmarna i kyrkan ska förstå budskapet och hänga med i vad som pågår. Utmanande eftersom det kräver mycket utav en både i tid, kraft och kunskap. Roligt eftersom man träffar så mycket härligt folk och eftersom jag gillar att utmanas i det jag gör. Jag har varit med i tolkteamet sen i höstas.

Det kändes som att jag inte varit i kyrkan på evigheter. Sanningen är att jag inte varit där på nio dagar, på grund av påskhelgen och veckans lov från Bibelskolan. Att komma dit idag var som att komma hem igen, efter en överdrivet lång semester. Underbart.

Nu sitter jag i soffan här hemma och lyssnar på tystnaden. Jag hade egentligen tänkt skriva ett inlägg för flera timmar sedan men tystnaden var så ljuv att jag inte ville sluta lyssna på den. Är det vilodag så är det.

Hur har ni spenderar er söndag? På bästa sätt hoppas jag!


Här spenderar jag flera av mina söndagar - i vårt lilla tolkbås.


Hemmagjord ostkaka

Jag älskar att baka. Här är ett av mina bästa bakverk att avnjuta en lördag som denna. Ostkaka!

Vad är det då som gör den så bäst? Jo, den är både ett av de enklaste och godaste bakverken jag känner till. Originalreceptet hittade jag på UnderbaraClaras blogg. Men jag har gjort min egna lilla variant av den.
 
Du behöver:
3 ägg
5 msk socker
1/2 dl vetemjöl
3 dl grädde
500 g keso
Ca 1 msk vaniljsocker
 
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda alla ingredienser.
- Häll smeten i en smord ugnsform.
- Grädda i mitten av ugnen i ungefär en timme.
- Servera ljummen med vispad grädde och din favoritsylt.
 
Alltså, ser ni hur enkelt receptet är? Det är bara att blanda alla ingredienser och in i ugnen - klart. Skillnaden mellan mitt och Claras recept är att jag har vaniljsocker istället för sötmandel. Jag är nämligen inte så förtjust i mandel. Men med vaniljsocker i smeten så smälter ostkakan i munnen. Himmelskt gott... ♥
 

Ja, vem var det nu som skrev Bibeln?

Nog för att det finns ett fåtal böcker i Bibeln där man inte är hundra procent säker på vem författaren är. Men därmed inte sagt att alla Bibelns författare än en gåta. Det finns ett antal människor som vi med säkerhet vet har varit med och författat en eller flera texter i Bibeln. För att nämna några t.ex. Josua, David, Jesaja, Jeremia‚ Matteus, Markus‚ Lukas, Johannes och Paulus. Eller om man så vill - Gud själv.
 
Därför är det inte utan att jag drar på smilbanden när jag läser vem Goodreads har angett som författare till Bibeln... Vår sekulariserade värld gör sig påmind. Haha.


Så många fel som det bara kan bli

Jag fick post. Det stod "grattis till din nya baby". Har även fått ett par grattis på Facebook. Vad hände här egentligen?

Leker kurragömma med katten under matbordet


Peekaboo!

Vad gjorde lärjungarna när Jesus fortfarande låg i graven?

Okej. Ett sista inlägg om påsken får det bli. I lördags kom jag att undra över vad lärjungarna hade för sig på lördagen när Jesus fortfarande låg i graven. Jag kan bara föreställa mig att det måste ha varit en ytterst förvirrande och tung dag för dem. Men faktum är att evangelierna säger väldigt lite om det. Markus och Johannes nämner inte lördagen över huvudtaget utan hoppar direkt från fredagen då Jesus dog till söndagen då Jesus återuppstod. Det är uppenbart att de hellre fokuserar på världshistoriens största mirakel än på sabbaten som det redan berättas så mycket om i Gamla Testamentet och som alla på den tiden ändå kunde utan och innan.
 
Lukas nämner åtminstone ett par meningar om sabbatsdagen:
 
"Sedan vände de hem och gjorde i ordning välluktande kryddor och oljor. Och på sabbaten var de i stillhet efter lagens bud." Lukasevangeliet kapitel 23 vers 56.
 
Vilka är "de"? Ja, i sammanhanget berättas det om kvinnorna som följde efter Josef från Arimatea och såg var Jesus blev begravd. Frågan är om kvinnorna spenderade sabbaten ensamma eller om lärjungarna var med dem. Bibeln berättar på flera ställen om hur kvinnorna var tillsammans med lärjungarna så det vore inte helt otroligt, enligt min personliga och fullständigt oakademiska åsikt. Och även om de spenderade sabbaten på olika håll så är det sannolikt att också lärjungarna höll sig till sabbatens bud. Eftersom det var vad lagen påbjöd och eftersom det helt enkelt var den traditionen de var vana vid. Det var förbjudet att arbeta på sabbaten så jag tror verkligen inte att de var ute och fiskade den dagen, fiskare som de var till yrket. Alla som läst evangelierna vet vilka starka reaktioner som väcktes bland fariseerna och de skriftlärda när någon bröt mot lagen och buden.
 
Sen har vi Matteus. Han nämner i och för sig inte heller något om lärjungarna i sig. Däremot får vi veta vad som pågick hemma hos Pilatus den dagen:
 
"Nästa dag, som var dagen efter tillredelsedagen [en vanlig benämning på fredagen eftersom det var på den dagen man gjorde i ordning alla förberedelser inför sabbaten] samlades översteprästerna och fariseerna hos Pilatus och sade: 'Herre, vi har kommit att tänka på vad den där villoläraren sade, medan han ännu levde: Efter tre dagar skall jag uppstå. Ge därför befallning om att graven blir säkert stängd fram till tredje dagen, så att hans lärjungar inte kommer och stjäl hans kropp och sedan säger till folket att han har uppstått från de döda. Då blir det sista bedrägeriet värre än det första.' Pilatus sade till dem: 'Här har ni vaktstyrkan. Gå och bevaka graven så gott ni kan.' De gick och bevakade graven och förseglade stenen. De satte också ut vakten." Matteusevangeliet kapitel 27 vers 62-66.
 
Visst är det intressant, att ingen av Jesu vänner och lärjungar kom ihåg vad Jesus hade sagt om att återuppstå på tredje dagen. Men det gjorde dem som dödade honom.
 
Hur tror ni att lärjungarna spenderade sin påskafton?

Här borde det vara en passande påsk-rubrikMamma + Pappa = ♥

Är det bara jag som tycker att det börjar bli aningen tjatigt att blogga om påsken? I lördags åt vi påsklunch hos mormor med några vänner och släktmedlemmar. Vi bjöds på potatisplättar med räkor och lax. Jättegott. Igår var vi på Röda Kvarn, biografen här i lilla Bollnäs, och tittade på den minst påskiga film vi kunde hitta. Nämligen "The Host". En helt okej film. Trots att den handlar om utomjordingar så har den ett budskap som går att applicera på flera områden i vårt samhälle. Ganska förutsägbar dock. De sista fem minuterna var det minst förutsägbara och det absolut bästa i hela filmen. Bara de fem minuterna gör den sevärd så gör det vetja, se den. Idag är det en annan dag, annandag påsk närmare bestämt, och ikväll beger vi oss hemåt igen. Sen har jag lov från skolan i en vecka. Det ser jag fram emot. Jag ska både arbeta och vila.
 
Ps: HAN ÄR UPPSTÅNDEN !

RSS 2.0