Påsk i Bollnäs

Just det. Jag har glömt berätta för er att familjen åkte till mormor i Bollnäs på Skärtorsdagen. Jag längtade ihjäl mig hela veckan, som jag alltid gör varje gång en resa till mormor närmar sig. Sovmornar i mjuka hotellsängar. Hotellfrukost. Mormors kramar. Mormors mat. Läsa massa bra böcker. Fridfulla promenader i vårsolen. Att komma bort från storstaden för några dagar. Det är helt enkelt underbart att vara här!
 
Vad har ni för er i påsk?

På en hotellfrukost i Bollnäs

Frukostbordet bredvid pratar om Södermalmskyrkan och Reinhard Bonnke. Här i Bollnäs av alla ställen. Borde jag säga hej?


En kraft till befrielse och triumf

Jag avslutar denna långfredag med att läsa Markusevangeliet skildring av Jesus korsfästelse samtidigt som jag tänker på den majestätiska texten till "Spikarnas lovsång". Somnar med den största tacksamhetsbön som mitt hjärta förmår att forma.
 
Lyssna till sången från Golgata kors. Hammarslagen ekar än idag. Jag är förlåten. Jag kan gå fri. Du är förlåten. Du kan gå fri.
 

Klicka här för att lyssa på "Spikarnas lovsång" på YouTube ♥

Långfredag

Den största dagen i hela världshistorien. Korsörhängen har aldrig passat så bra som idag. Tack, Herre, för att du skänkt mig -- allt. Jag böjer ödmjukt mina knän och ger dig det enda tack du någonsin begärt i gengäld; mitt liv ❤

 


Jag skriver men inte här

Ikväll fokuserar jag på att skriva på mitt cv istället för att skriva något utförligt här på bloggen. Så vi hörs imorgon istället, kära blogg-vänner. Tills dess får ni gärna be en bön för mig att jag lyckas nå dit jag vill, att jag får det jobb jag drömmer så mycket om att få. Lovar att berätta för er exakt vad det är om jag lyckas. Det betyder att ni bör be mycket om ni är nyfikna!

Jag har färgkodat min iPhone

Snyggt, kul, unikt och kreativt. Varför vara som alla andra när man kan vara sig själv?

Kass argumentationsteknik

"Det är diskriminerande" måste vara Sveriges mest missbrukade argument i debatterna. I ca 99 % av fallen har det ingenting med någonting att göra. Vad hände med att hålla sig till ämnet, tänker jag.
 
("Det kanske är sant för dig men det måste inte vara sant för mig" kommer strax efter på en alldeles för stark andra plats.)

Fel video har blivit rätt video

Jag upptäckte att jag hade laddat upp den oredigerade videon i inlägget där jag visade min Book Haul. Det var ju inte meningen. Nu har jag bytt ut den till den rätta redigerade videon istället. Den har både ljudeffekter och snyggare presentation av böckerna. Jag märker dock att bildkvalitén är sisådär så det får jag lära mig att göra något åt i mina kommande videos. Men i alla fall, ni klickar här om ni vill titta!
 
Vad tyckte ni?

Earth hour

Ikväll har vi det mysigt. Och visar vår kärlek till jordklotet lite extra mycket.

 


Lördagsmys

I morse tog jag en efterlängtad sovmorgon. Sen blev det en härlig långfrukost. Nu ligger jag i soffan och dricker te och myser med katten. Snart måste jag börja göra mig i ordning. Jag ska hälsa på min vän Jessica i Solna ikväll.

Berätta, vad tyckte ni om min första Book Haul?


Book Haul #1

Videoblogg nummer två spelades in tidigare under veckan. Varsågoda."Undren bakom rubrikerna" av Roger Larsson, Joel Sjöberg
Kristen Media ♦ Goodreads
 
"Börja skriva" av Per Andersson-Ek, Kenth Andréasson, Åke Edwardsson
Tidningens Skriva ♦ Goodreads
 
"Inte längre gay" av Richard Oostrum, Hans Frinsel
Kristen Media ♦ Goodreads
 
"Var blev du av Bernadette?" av Maria Semple
Adlibris ♦ Goodreads ♦ Booked
 
"Så gör jag - konsten att skriva" av Bodil Malmsten
Tidningen Skriva ♦ Goodreads
 
"Levande musik" av Terry Pratchett
Adlibris (eng) ♦ Goodreads
 
På vänster sidan av den här symbolen ♦ har jag länkat till den webbshop som säljer boken billigast. Ja, det är faktiskt de billigaste jag hittade. Jag var alltså inte enbart partisk när jag valde att länka till min kyrkas webbshop, haha, utifall ni tänkte på det. På höger sida av ♦ har jag länkat till Goodreads. Goodreads överstruket betyder att boken än så länge inte finns registrerad där. På fjärde boken uppifrån länkade jag även till Booked eftersom jag fick den boken därifrån och utifall någon av er som skulle vara intresserad av att anmäla er.
 
Vad tyckte ni? Har ni läst någon av böckerna? Var det någon bok som fångade ert intresse? Let me know!

Dag 3: Din familj

Ja, ni märker nog att den här trettiofalt-utmaningen inte uppdateras varje dag. Jag tänker att det viktigaste är att den fortsätter uppdateras i huvudtaget, och det lovar jag att den gör. Nu har turen kommit till de som står mig allra närmast i livet. Det här är min käraste familj.
 

Ett par år gammal bild från min systers student. Tror det är den enda bilden jag har på oss alla fyra tillsammans. Just därför värdesätter jag bilden väldigt högt.
 
Pappa Lars-Göran: Min pappa arbetar som ekonomikonsult och har ett eget företag. Han tycker om bilar och att titta på sport. Han älskar sin familj. Han säger ofta att den bästa födelsedagspresent han någonsin fått är min lillasyster som råkade födas prick på hans födelsedag. Min pappa är en riktig kämpe. Han har fått resa sig ur flera olika motgångar som drabbat honom genom livet. Ändå har han alltid glimten i ögat och är sällan långt ifrån ett leende. Jag är stolt över honom. Han är mysig att krama.
 
Mamma Margareta: Min mamma arbetar som undersköterska nattetid. Hon har faktiskt jobbat som undersköterska så pass länge att hon blivit bjuden till Stockholm Stadshus för att ta emot en hedersbelöning för lång trogen tjänst. Mamma tycker om att dricka te, gå på bio, studera antikviteter och läsa böcker. Helst ska det vara deckare. (Jag har ärvt hennes intresse för att läsa allt förutom deckare.) Mammas kärleksspråk är att ge gåvor. Därför brukar hon inte sällan överraska mig med att komma hem med små presenter innehållande något jag sagt att jag behöver. Klicka här och läs om när jag och mina föräldrar var på julmarknad tillsammans.
 
Lillasyster Louise: Min syster arbetar som bartender. Det skiljer tre år mellan oss. På söndagarna brukar hon komma över till oss och äta lyxig söndagsmiddag. Hon är otroligt duktig i köket. Hon tycker om att måla och teckna. Jag vet inte säkert men jag misstänker att hon spenderar en hel del tid på Wikipedia för hon är beundransvärt allmänbildad. När vi var små lekte vi alltid tillsammans. Idag lever vi ganska olika liv. Klicka här och läs ett äldre mer utförligt blogginlägg om min syster.
 
Tänk att man kan trivas så bra tillsammans trots nästan 70 års åldersskillnad.
Visst syns det att vi är släkt?
 
Mormor Gun: Min mormor är pensionär men brukade arbeta som fotograf, ett ovanligt yrke för kvinnor på den tiden. Hon samlar på frimärken och tycker om att laga mat. Vi brukar lösa korsord tillsammans. Jag kallar henne för min Stålmormor. För trots att hon är över 90 år gammal så är hon fantastiskt klar i huvudet, social och alert. Hon har stenkoll på alla släktens födelsedagar och de flestas namnsdag. Jag slutar aldrig fascineras över min underbara mormor. Senast jag var på besök hade hon moppat golvet i hela lägenheten helt själv och hon bor i en stor trea. Då blev jag mållös. Hon är en förebild för mig. Klicka här och läs om när vi hälsade på mormor en sommar för ett par år sedan.
 

Under bevakning...
 
Katten Mao: Min katt är inte min katt utan tillhör min syster men bor för tillfället hemma hos mig och våra föräldrar. Mao är den enda katten jag känner som kan säga sitt eget namn. Hennes främsta intressen är att vila på min luddigaste filt, stirra på mig hur länge som helst utan att blinka, hoppa upp på helt omöjligt höga höjder samt att leka katt och råtta. Det sistnämnda går ut på att jag jagar henne runt hela huset, vilket alltså betyder att det är jag som är katten i leken. Att jag jagar henne låter värre än vad det är. Jag vet hur jag ska läsa av henne. När hon inte vill leka så lägger hon sig på mage och jamar och då böjer jag mig ner och klappar henne istället. När hon vill leka ställer hon sig och jamar tills hon har min fulla uppmärksamhet. Då räcker det med att jag rycker till så rusar hon iväg lika snabbt som blixten. Följer jag inte efter henne börjar hon strax jama igen. Sötnosen.
 
Sen har jag också en moster, två morbrödrar och ett antal kusiner. Men dem sparar jag till en annan gång. Hur ser era familjer ut?

Pinsamt

Känslan som uppstår när man får hicka i ett knäpptyst rum. Som visar sig eka. Högt.


#räddabiblioteken

"Biblioteksbesöken har minskat med en miljon det senaste året."
Kulturnytt i P1 (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=5477975)
 
Det här måste vi vända genast. Vi kan inte låta vårt arv gå förlorat. Alla lånar minst en bok på sitt lokala biblioteket bums!
 
En kvinna twittrade till mig att hon hade lånat hela 11 st böcker till sig och sina barn. Vilken vardagshjälte. Jag har skapat en ny hashtag till de sociala medier där hashtag fungerar t.ex. Twitter eller Instagram#räddabiblioteken . Där kan du skriva något fyndigt eller helt enkelt lägga upp din senaste skörd av bibliotekslånade böcker. Kom igen, nu ser vi till att vända den här fruktansvärda nedgående spiralen! 
 
Vilka är med mig?
 
Stockholm Stadsbibliotek & Kulturhus i mitt hjärta ♥

Schizofrenisk väderlek

Ring SMHI reklamationsavdelning bums!

 


Dag 2: Din första kärlek

Jag antar att jag skulle kunna berätta för er om när jag gick i mellanstadiet och skrev ett kärleksbrev till en väldigt söt kille i klassen under mig. Men det tänker jag inte göra. Jag ska berätta för er om man som jag älskar mer än något annat.
 
Det finns ingen som får mig att le så mycket och stort som den mannen. Min dagar fylls av glädje och mening tack vare honom. Han har skrivit till mig vad som måste vara världens längsta kärleksbrev. Det har över 1200 kapitel. Han offrade allt för mig redan två tusen år innan jag tog mitt första andetag. Hur kan jag annat än skänka honom allt. Det är honom jag vänder mig till när jag får problem. Han lyckas alltid reda ut mina tankar när jag själv varken vet ut eller in. Är jag ledsen kramar han om mig och väntar tålmodigt på att mina tårar ska ta slut. Han är min far, min bror och min bästa vän. Han är min första kärlek. Jag tror ni känner hans namn.
 
Jesus ♥

The end of the end of the week (the end of the weekend)

Ni kan aldrig gissa vad jag gjort den här helgen. Jag har varit på manskonferens! Ja, du läste rätt. På konferens. För män. Varför? Jag tolkade. Så ni får ursäkta bristen på blogginlägg de senaste dagarna, livet råkade komma emellan. Visste ni att vuxna män både kan gråta och dansa? Efter den helgen vet jag det också.
 
Idag har jag varit bosatt i soffan framför tv:en. Råkade blunda till ett slag, och vaknade förvirrat upp ett par timmar senare. Katten krafsade så mycket i kattlådan att jag misstänkte att hon försökte gräva en grop till Kina att fly igenom. Åt lax till middag med min familj. Att förklara handlingen i filmen Inception för min syster är nog det som krävt mest ansträngning av mig idag. Och skönt är väl det. Händelselösa dagar som dessa behövs ibland. Om inte annat för att påminna en om hur fruktansvärt tråkigt det är att göra ingenting.
 
Klockan är mycket. Sov gott ♥

Bokvän #1 - Fantasy

Vad menas med bokvän, tänker ni? Titta på videon nedanför, säger jag!
 
Måste säga att jag är väldigt nöjd med videon för att vara första gången. Vad tycker ni?
Skickar med en länk till Johannas blogg här också.

Dag 1: Presentera dig

Det är dags för första temat i min trettiofaldiga utmaning. Vem sjutton är Craxyknas?!
 
Mitt riktiga namn är Sofie. Fyller 25 år i oktober. Bor i Södertälje hos mina föräldrar. Fast resten av mitt liv finns i Stockholm. Där har jag min älskade församling. Där har jag nästan alla mina vänner. Och det är också där jag går på bibelskola varje dag det här läsåret. Jag var 14 år när jag mötte Gud för första gången. Det betyder, insåg jag just precis nu, att jag firar 10 år som kristen i år.
 
Det var vad jag kom på att skriva om på egen hand. Nu tar vi ett par frågor som dök upp på Google när jag sökte på "vem är jag lista".
 
Ditt fullständiga namn?
Anna Sofie Elisabeth.
 
Vilket år är du född?
År 1988.

Hur lång är du?
Ca 165 cm.

Spelar du något instrument?
Inte längre. Lärde mig spela blockflöjt i grundskolan. Har även försökt mig på congas. Nu sjunger jag mest.

Dina första tankar när du vaknar?
Om jag vaknar av väckarklockan: "Ska bara ligga kvar en stund till." Om jag vaknar av mig själv: "Vad är klockan?" (Med andra ord: "Har jag försovit mig?")
 
Biter du på naglarna?
Tycker inte om att erkänna det, men ja...

Har du några husdjur?
Egentligen inte. Men vi har passat min systers katt i snart ett halvår nu så jag vet inte längre, kanske?

Vad är du rädd för?
Bergochdalbanor.
 
Har du någon vän du känt i 10 år?
Ja, faktiskt. Josefine.

Har du körkort?
Nej. SL-kort. 

Pepsi eller Coca Cola?
Coca Cola. The real deal.

McDonalds eller Burger King?
Jag gillar inte snabbtmatshamburgare, så ingen utav dem. Inte Max heller för den delen.

Sjunger du i duschen?
Nej. Jag har aldrig förstått hur det går till. Jag får bara vatten i munnen när jag försöker. Däremot sjunger jag en hel del utanför duschen. 

Vad har du för skostorlek?
Allt mellan 36-39. Olika från sko till sko.

Din naturliga hårfärg?
Brunt. Varken färgar eller tonar mitt hår.
 
Gröna Lund eller Liseberg?
Gröna Lund för det är närmast. Samtidigt som det vore kul att göra ett återbesök på Liseberg någon gång snart. Gröna Lund börjar bli lite uttjatat vid det här laget.
 
Favoritfärg på kläder?
Rött är min bästa färg. Riktigt knallrött ska det vara. Helst i form av en riktigt snygg rockabilly-klänning.

Har du några tatueringar?
Nej.
 
Har nu några piercingar?
Bara hål i öronen.

Har du glasögon?
Ja.

Hur ser din plånbok ut?
Den är brun och gul med små elefanter på. Från Afrika. 
 
Din perfekta pizza?
Hawaii, eller någon med vitlök. Mycket fyllning ska det vara. Med spröd och torr (inte vattnig) botten.

Vad köpte du senast?
En bok. Ingen förvånad? Trodde inte det.
 
Vad gjorde du kl 07 imorse?
Åkte pendeltåg på väg till skolan.

Vad gjorde du för 15 min sedan?
De här frågorna har tagit mig mer än en kvart att svara på. Men innan dess var jag i tvättstugan.

Morgon- eller kvällsmänniska?
Utan tvekan kvällsmänniska!

Snus eller cigaretter? 
Usch, nej. 
 
Alkohol?
Inte det heller.
 
Tycker du att du har fin dialekt?
Stockholmska? Visst. 

Syskon och deras ålder?
En lillasyster. Skiljer tre år mellan oss.
 
Brukar du läsa horoskop? 
Nej. Låter Bibeln tala in i mitt liv istället. 
 
Vad samlar du på?
Klänningar, böcker, örhängen och snygga underkläder. Kunskap, insikter i Guds Ord, erfarenhet som jag kan skriva upp på mitt cv samt fantastiska citat. Och goda vänner.
 
Höger- eller vänsterhänt?
Högerhänt.
 
Civilstatus?
Lever singellivet. Sparade den bästa frågan till sist för alla er som orkade läsa enda hit, haha.
 

En bild från tidigare i vår ♥

Trettiofalt

För nästan ett år sedan jag bestämde jag mig för att börja blogga igen. Det gick... inte så bra. Men nu är det annorlunda. Den här gången menar jag allvar. Eftersom det var så länge sen sist så vill jag börja med en rejäl omstart. Jag rotade igenom bloggarkivet och hittade den här listan med trettio olika teman. Tanken är att man ska blogga om ett tema varje dag i en månad. Jag påbörjade listan förra gången men hann långt ifrån klart. Därför tänkter jag nu ge den en ny chans. Listan är så pass grundläggande så det passar väldigt bra så här i de nya fräscha startgroparna. Det ska bli roligt. Imorgon skriver jag om tema nr 1. Så glöm för all del inte att titta in då också.

 

01 – Presentera dig
02 – Din första kärlek
03 – Din familj
04 – Din största önskan
05 – Något du aldrig glömmer
06 – Din bästa vän
07 – En favorit
08 – Någon du älskar
09 – Någon du saknar
10 – Vad du hade på dig
11 – Din dag 
12 – En person du upplevde något nytt med
13 – Den här veckan
14 – Din första kyss
15 – Något du ångrar
16 – Dina rädslor
17 – Din favorit plats
18 – Dina svårigheter
19 – Ett favorit minne
20 – En resa
21 – Något som gör dig glad
22 – Din framtid
23 – En hemlighet
24 – Din dag
25 – Något som gör dig ledsen
26 – Någon du uppskattar
27 – Din åsikt om kärlek
28 – Din barndom
29 – Den här månaden
30 – Något du vill ändra på

 

Något särskilt du tänker på och som du särskilt vill att jag ska skriva om inom något tema? Var frimodig och låt mig få reda på det så fixar vi det. Kommentera eller skicka ett mail till mig på [email protected] 

 

Jag för ett par veckor sedan, på ett hotellrum i Bollnäs ♥

Nystart

"Dags att uppdatera om ditt liv snart, eller fastnade du i tvättstugan?"
- Rolig kommentar från finaste MissManic
 
Nu har jag tänkt på det tillräckligt länge. Nu kan jag inte dra ut på det något mer. Det är dags att slå slag i saken. Bloggen ska återuppstå!
 
För att fira har jag skaffat PRO och så även bytt bloggdomän. Från och med nu kommer det vara http://crayxknas.se som gäller. Om ni vill följa med mig på resan får ni alltså inte glömma att uppdatera era RSS-flöden, på bloglovin och alla andra tänkbara ställen.
 
Säg mig, har ni saknat mig lika mycket som jag har saknat er?
 
Bild från sommaren förra året, tagit hos The Studio

RSS 2.0