Religionsläxan

Min käre kusin hade som religionsläxa att intervjua en kristen person. Tänkte jag skulle presentera frågorna och svaren här. Är liksom så glad över att hon ville intervjua just mig :)

Vem var Jesus? Beskriv honom.
Jesus växte upp i Nasaret. En familjeman som gick i sin pappas fotspår och blev snickare. En arbetare av medelklass. Hade ingen direkt utbildning men var ändå så vis att många stod mållösa inför honom. Äldst av många syskon. En man som ärade sina föräldrar. Han var singel och ogift. Han hade många vänner både från högre och lägre stående klasser, några var medlemmar i judiska rådet medan andra var enkla fiskare eller till och med prostituerade. Han hade ett eget hem dit han bjöd sina vänner. Jesus åt ofta middag med sina vänner. Han gick på bröllop och firade påsk och andra högtider precis som vi. Man kan säga att han var en vanlig ovanlig man :)

Hur lyckades han locka så många med sitt budskap?
Enkelt. Jesus budskap var väldigt attraktivt i sig. Vem vill inte höra att de är älskade utöver alla gränser mer än de själva någonsin kommer förstå med sitt mänskliga sinne? Oavsett vad de gjort tidigare i sina liv och avsett hur trasiga deras egen självbild var så fanns där någon som inte gett upp hoppet om dem ännu. En god Gud som både ville och faktiskt kunde rädda dem ur träsket och hela dem från alla deras djupaste sår. En Gud som kände till allt om dem, varje intimaste detalj, och som ändå inget hellre ville än visa dem sin oändliga kärlek. Hörnstenen som hela kristendomen bygger på är ett simpelt ord som har förmågan att på riktigt flytta berg och bryta igenom och förvandla människors liv: KÄRLEK. Ett budskap byggt på äkta ren kärlek är helt enkelt lockande. Simple as that.

Också värt att tillägga att grunden för Jesus budskap redan var lagt. Jesus föddes in bland det judiska folket. Ett folk som redan var förberedda på att Messias skulle komma. Det var ju precis det dem gick och hoppades på, att Herrens löfte om en Frälsare skulle gå i uppfyllelse. Kruxet för Jesus var "bara" att övertyga dem om att det var just han.

Vad gjorde honom så speciell och vad gjorde att så många människor lyssnade och tog till sig av det han sa?
Inte nog med att Jesus budskap genomsyrades av kärlek. Jesus levde ju också som han lärde. När Jesus talade om en Gud som älskade dem så blev det inte bara vackra ord som lät bra, utan Jesus ägde förmågan att bygga upp sitt tal med sina handlingar. Jesus talade om att inte döma sina medmänniskor - och hade därför inga problem att tala med en utstött samaritisk kvinna i Johannesevangeliet kapitel 4 (då bör tilläggas att det fanns en konflikt mellan judarna och samariterna och att de inte brukade umgås med varande, särskilt inte män och kvinnor och absolut inte utstötta kvinnor för den delen). Jesus talade om att inte hämnas på någon - och därför gjorde han inte det utan förlät dem som misshandlade och korsfäste honom. Jesus talade om att inte oroa sig för något eftersom de alla hade en Gud som vakade över dem - därför låg han lugnt och sov i båten när stormen härjade som mest, medan hans lärjungar var rädda för att de skulle gå under i Lukasevangeliet kapitel 8 vers 22 och framåt. Ja ni försår. Det märks när en människa lever i kärlek.

Är Jesus tankar och idéer aktuella idag?
Om det är! Jesus såg ju till att etablera sitt budskap innan han försvann från jorden. Han skaffade sig 12 stycken lärjungar som han spenderade sina sista år med. De levde tillsammans, följe honom vart han än gick och delade allt med varandra. Snacka om att komma varandra in på livet och ni känner ju till ordspråket "man blir som man umgås". Jesus planterade sitt budskap i var och en av dem under dessa år så att de, efter att Jesus inte längre fanns kvar hos oss, skulle kunna fortsätta den verksamhet som Jesus bara startat. Det är mycket tack vare dem som kyrkan och budskapet lever vidare idag. Hade det tillslut visat sig att kristendomen inte spelat någon roll så tror inte jag att kyrkan hade överlevt så länge som den faktiskt har, i hela 2000 år. Tror inte heller att det hade varit världens största religion i så fall. Nej jag tror att det finns en anledning till det och till att den växer så pass mycket och så pass snabbt som den gör idag utöver hela världen. Det kan inte vara en slump. Jesus budskap är definitivt relevant för oss idag. Både för världen i stort och för mitt eget personliga liv.

Finns det några fördelar respektive nackdelar med Jesus budskap?
Jesus budskap så som han verkligen menade det är bara gott. Det är ju ett kärleksbudskap utan dess like. Nackdelen är väl när vi människor förvränger budskapet och utnyttjar det för egna själviska syften med illusionen att vi gör det av kärlek. Så många krig som uppstått pga religionens missbruk eftersom att man inte tagit det för vad det verkligen är. Det är därför det är så viktigt att den äkta kärleken är utgångspunkten i allt alltid. Annars slår det slint och skapar precis sådana sår som Jesus längtar efter att hela.

Vad är din personliga inställning till kristendomen?
Jesus för mig är min fasta punkt i tillvaron. Min bästa vän som jag vill dela hela mitt liv och allt jag gör med. Min Far som alltid är med mig och ser efter mig. Min hjälp när jag har det svårt. Min rådgivare när jag ber om tips och vägledning. Min inspiration när jag ska göra något kreativt. Min lärare som ständigt undervisar mig i saker och lär mig nya vägar att gå... Jesus visade att han älskade mig först och därför älskar jag honom tillbaka. Jag lever mitt liv genom Gud. Utan honom vore jag inte mycket. Han har välsignat mitt liv så riktigt på så många sätt. Jag vill inte vara en dag utan honom ♥


Tack Jesus!

Läsarfråga: När det onda drabbar

Anny Sabine undrade en sak :)

"Gud inte kan hjälpa dig om du inte kommer till honom, precis som du inte får håret klippt om du inte går till frisören. Så långt låter det ju logiskt. Men det finns ju fortfarande en absurd mängd hemska saker som troende råkar ut för. Hur många troende barn har inte blivit våldtagna eller misshandlade av sina föräldrar, hur många troende människor (barn, för all del, som inte ens hunnit göra något ont för att förtjäna det) dör inte i krig, svält, olyckor och sjukdomar VARJE DAG?

Jag tänkte lite och insåg att man ju egentligen inte gjort nåt val att vara troende när man är barn, oftast är ju religionens vara eller icke vara bara ett beteende man växer upp i utan att reflektera över när man är äldre. Men vart ligger logiken i att straffa
barn? Hur kan det någonsin vara försvarbart att låta ett barn dö i cancer efter att ha kämpat för att överleva i åratal?"

Gud ger sina barn en massa kärleksfulla löften. Att vi ska leva ett perfekt och felfritt liv är inte ett av dem.

För att spinna vidare på några av dem exempel du tog upp:
- En ung kvinna våldtas av en främmande man och blir gravid. Mot alla odds väljer hon att behålla barnet, som hon uppfostrar till en kärleksfull kvinna som i framtiden ska komma att stötta och hjälpa massvis med andra våldtäksoffer. Även om ingen utom Gud är medveten om det idag.
- Vi har en kvinna i vår församling som under flera år misshandlades både psykiskt och fysiskt av sin make. Idag är hon och hennes barn helt fria från hans onda nät. Hon ägnar all sin tid att hjälpa andra kvinnor som befinner sig i samma situation som hon själv varit i. Man kan tänka sig att hennes barn logiskt sett borde vara tysta små spöken med tanke på vilka hemskheter de bevittnat i sin ungdom. Tvärtom faktiskt. De är jätterara och har inte långt till skratt. En av dem vill bli jurist och det måste jag säga att jag beundrar henne för.
- Du nämnde sjukdomar. Låt mig nämna mina pastorer och en av deras döttrar. Förra året dog dottern i ett av sina sjukdomsanfall, endast 26 år gammal. Pastorernas starka tro mitt i all sorg har varit ett så stort vittnesbörd för mig och för hela vår församling.
- Du nämnde olyckor. Förra hösten fick jag andra gradens brännskada i ansiktet. Hade det inte varit för Gud hade jag troligtvis inte tagit ett steg utanför mitt rum med tanke på mitt ärrade ansikte. Dessutom var det nära att jag blev blind på köpet, vilket Gud räddade mig från. Det är sant att Gud inte hindrade olyckan från att ske. Men tack vare Guds tröstande famn tog jag mig igenom det och kom ur det som en starkare person. Jag har lät mig så mycket nytt om mig själv, om Gud och om livet genom denna erfarenhet. Saker jag aldrig skulle ha lärt om jag inte blivit brännskadad. Saker som jag kommer minnas och ta vara på för resten av mitt liv.
- Som om inte det vore nog. Alla svältoffer världen över. Allt krig som pågår överallt. Säg mig hur vi ska våga tro på en bättre framtid om vi inte hade haft vår tro på att Gud finns och att han är god? Den här världen må vara fylld med en hel del skräp. Men jag håller fast vi Guds löften om att han en dag ska komma och rädda oss från eländet. Oavsett hur länge det dröjer så ska det komma en sådan dag. Tills dess kommer jag hålla ut, och fortsätta skingra ondska med kärlek så mycket som jag bara förmår!

Det där du säger om att barn växer upp i ett kristet hem utan att reflektera över tron, det stämmer inte någonstans så den tanken kan du slänga i soporna på en gång. Jag känner flera som växt upp med kristna föräldrar och samtliga av dem säger att de kom till en tidpunkt i livet då de inte kunde leva på sina föräldrars tro längre utan var tvugna att fatta ett eget beslut. Samtliga säger något sådant. Samtliga. Och om ett djupt troende barn skulle dö i cancer efter flera års kamp så skulle det handla om något mycket djupare än ett straff. Gud straffar ingen av sina rättfärdiga. När vi gråter samlar han våra tårar. Vår Gud är oss nära. Inte alls långt bort. 

Ingen har sagt att livet skulle vara lätt, inte ens om man är kristen. Jesus själv blev korsfäst och ingen lärjunge är förmer än sin Herre. Om de korsfäste Guds egna son, vad kan då inte drabba oss som tror på honom. Det fantastiska är att jag trots den vetskapen inte är det minsta rädd. För jag vet att bara jag har Gud så kommer han hjälpa mig igenom allt oavsett vad jag än råkar ut förr. Han har bevisat det förr, han kommer bevisa det igen ♥

"Mercies" av Israel Houghton feat. Kirk Franklin

Nobody said things would always be easy
Nobody said it would always be nice
Nobody said that every day would turn out perfectly right
Somebody said my yoke is easy
Somebody said my burden is light
Somebody said that weeping only lasts for just a night
So when your day comes to an end
And your night is closing in
Tears fall uncontrollably
But you're gonna see

Oh oh oh your help is on the way
You gotta know
Tomorrow is another day
His mercies are fresh every morning

Nobody said there would always be sunshine
Nobody said there would never be rain
Nobody said that you would never have just one of those days
Somebody said that I'll be your lifeline
Somebody said I'll take all your pain
Somebody said that I specialize in impossible things
When there's darkness all around
And you feel like breakin' down
Tears fall uncontrollably
But you're gonna see

Every morning
Grace is dawning
Sun is rising favor fallin'
Goodness and mercy will follow
You every day
So don't you worry 'bout a thing
Don't you be afraid
Everything will be okay
In the mornin'

Kul med kultur


Förra veckan gick lite i kulturens tecken. Förutom baletten jag redan skrivit om, så gick jag och Bea på Stadsteatern en helt vanlig vardagskväll efter jobbet! Varför inte liksom? Teater är ju som bio fast mycket bättre. Priset är i princip detsamma. Förställningen känns mycket mer på riktigt när den visas på scen och inte på en platt bioduk. Man kommer historien närmare inpå. Och sen är teater tusen gånger roligare :)


Vi såg "Leka med elden" av August Strindberg. Väldigt populär pjäs! Vi bokade biljetter i början av sommaren för att vara säkra på att få platser. Faktiskt roligt att ha något att se fram emot så lång tid. Både jag och Bea blev glatt överraskade när vi tittade igenom vår kalender och såg att det äntligen var dags :)


Föreställningen var bra. Alltså förstå mig rätt, Stridberg är ju känd inte känd för att göra de gladaste pjäserna direkt. Just den här är en komisk tragedi och är jag sååå glad över att jag inte kör med samma lekar som karaktärerna kör med, att jag valt ett helt annat liv än det dem presenterar. Kan inte vara hälsosamt att spela med så höga insatser. Sen går det ju som det går för dem i slutet också... Men skådespelarna var bra och de komiska inslagen är väldigt roliga eftersom hela situationen är så bisarr. Dock ingen livsstil som jag rekommenderar som sagt. När jag gick teaterkurs på kvällarna så spelade vi upp samma pjäs så jag satt och jämförde hur vi gjorde med hur proffsen gjorde. Stolt över att jag fortfarande minns replikerna, både mina och mina motspelares. Teater är ett ämne jag vill ta upp igen någon gång i framtiden!


Pjäsen var kort. Vi hade gott om tid för en kvällsfika efteråt. Café 60 på Sveavägen var ungefär det enda caféet öppet vid den tiden. Där satt vi och mös. Pratade och tog igen gamla tider. Tittade igenom Stadsteaterns vinterprogram och bestämde att vi skulle vara teaterkompisar från och med nu Med andra ord, kompisar som går på teater tillsammans. Vi hittade ett par roliga nu i december så vi får se vad det blir näst :)

Balett

För en vecka sen var vi på Kungliga Operan och såg "Ringaren i Notre Dame". Trodde det skulle vara just en opera, men det visade sig vara en balett, haha. Inte för att det gjorde oss något. Vi förbluffades av hur de lyckades förmedla så mycket känslor och en hel storyline endast med hjälp av rörelser, dans och musik. De sa inte ett ljud under den två timmes långa föreställningen! Han som spelade Quasimodo var bäst, man förstod så väl att han var vanskapt samtidigt som hans rörelser hade en helt annan elegans än de andras.
Klicka för att se ett par filmklipp från den fanstastiska föreställningen :)

Kan man kryssa av balett från listan över saker man ska ha varit med om någon gång i livet :)


Titta ett sånt härligt gäng vänner jag har ♥

Tryck F5...

...om ni inte redan har gjort det. Får ni se något som jag har drömt om jättelänge och som nu äntligen har blivit verklighet tack vare den fantastiska Rebecca här!


Klicka på bilden för att kika på hennes blogg och där hon visar fler av sina snygga kreaktioner - för visst är det hon skapat här SNYGGT :D

Late Show: Relationer

Så här skoj hade vi förra månaden då "självbild" var temat på Late Show.
Imorgon är det dags igen. Denna gång handlar det om relationer!

Nyfiken på vad jag talar om? Klicka här och läs allt om 'et :)

From a whisper to a shout

Lovprisning som jag aldrig sett den förr! Finns bara två ord som beskriver det värdigt nog - kreativt och mäktigt ♥


23 år - uppenbarligen

[  ] Du vet hur man kokar kaffe
[x] Du använder dig av en kalender
[  ] Du äger mer än ett kreditkort
[  ] Du vet hur man byter olja i bilen
[x] Du tvättar dina egna kläder
[x] Du röstar
[x] Du kan laga mat själv
[x] Du tycker att politik är intressant
TOTALT: 5

[x] Du har alltid en penna på dig
[  ] Du har fått kvarsittning
[  ] Du har glömt din egen födelsedag minst en gång
[x] Du gillar att gå ut och gå själv
[x] Du har tittat på pratshower
[  ] Du dricker kaffe minst en gång i veckan
TOTALT: 3

[x] Du vet hur man diskar
[x] Du kan räkna till 10 på något annat språk
[x] När du säger att du ska göra något så gör du det
[  ] Du kan klippa gräset
[x] Du kan få vuxna att skratta utan att skämma ut dig
[  ] Du kommer ihåg att vattna blommorna
[x] Du pluggar när du måste
[x] Du slöar inte i skolan/på jobbet
TOTALT: 6

[x] Du kan stava till "erfarenhet" utan att kolla upp det
[  ] Människorna på Starbucks vet vem du är
[  ] Din favoritmat är hämtmat
[  ] Det första du gör på morgonen är att få i dig coffein
[x] Du kan gå och handla utan att köpa något du inte behöver.
[  ] Du förstår politiska skämt första gången de sägs
[x] Du kan skriva snabbt
TOTALT: 3

[x] Du har förstått att vädret ändras för varje timme
[  ] Dina enda vänner är från din arbetsplats
[  ] Du har varit på ett tupperwear party
[  ] Du har förstått att ingen tar dig seriöst så länge du inte är över 25 och har ett fast jobb
[  ] Du har fler räkningar än du kan betala
[x] De flesta av dina vänner är äldre än du
[x] Du kan säga nej till att stanna uppe hela natten
[x] Du använder internet varje dag
[x] Din garderob har inte rensats på ett tag
[x] Du kan läsa en bok och faktiskt avsluta den
TOTALT: 6

Hittade ett ålderstest sådär på skoj. Här är beviset på att jag verkligen är 23 år och inget annat ;)
RESULTAT: 5+3+6+3+6 = 23

Varför vet vi inte exakt vart Jesus begravdes?

Jamen det finns ju ingen kropp att leta efter. Jesus uppstod ju på tredje dagen! Vår Gud lever idag :)

Skrivarverkstad


Söndagskvällen bjuder på skriv- och bibelverkstad här hemma :)

Det handlar om mer än bara plånboken

Mina vänner skriver så smarta saker på Facebook. Som det här till exempel :)

Some people are so poor. All they have is money!

Poesi som ger gåshud

Säga vad man vill om Lars Winnerbäcks vanligtvis sorgsna texter.
I dessa fyra korta rader skapar mannen minsann ett poetiskt mästerverk!

En storm på väg i natt, rannsaka och bekänn.
Guds son ska komma nerstigen från himmelen igen.
Du ska stå naken framför sanningen och jordens alla kval.
Han ska pröva din styrka, han ska testa din moral.Ett stycke helighetClothed in rainbows of living color. Flashes of lightning. Rolls of thunder.

Filled with wonder, awestruck wonder, at the mention of you name.
Jesus your name is power, breath and living water. Such a marvelous mystery.

With all creation I sing praise to the King of kings. You are my everything and I will adore you.
Worthy is the Lamb who was slain.

Vill du ha något från köket?

Blir alltid lika glad när mina kollegor frågar om de ska hämta lite te till en när de har rast och man själv sitter och jobbar för fullt :)


Om jag inte hade kärlek vore jag blott en skrällande cymbal


Schhh

Lär mig stänga av musiken och lyssna på tystnaden.

A christmas story


Börjar bli dags att införskaffa biljetter till årets julkonsert... :)

Fredag 2 december kl 19:30
Lördag 3 december kl 16:00
Söndag 4 december kl 12:00


The place: Södermalmskyrkan
The price: 90:--

Biljetter finns på Café Söder måndag-fredag kl 11:00-20:00 eller i
Södermalmkyrkans bokshop söndagar kl 10:00-14:00 ♥

Titta, en röd cykel


Turista i Västerbotten #3


Efter söndag kom måndagen. Jag var ledig från jobbet men Johanna hade skola. Så jag följde med henne till Umeå universitet. När hon hade lektion gick jag runt på universitetsområdet och inspekterade noga vilket som var deras allra bästa fik. Jag slog nog rekord i antal fikningar den här dagen. På bilden ser ni mitt frukostfik. Dagens första fik för att vara exakt. Strax efter detta fik åt vi lunch tillsammans, jag och Johanna. Sen hade hon lektion igen och jag gick och fikade efterrätt på ett av deras andra caféer.


Tog en paus i fikandet och kikade in på deras bibliotek också. Jag älskar bibliotek så om det finns ett bibliotek dit jag kommer är det alltid ett givet besök. Älskar lugnet, doften av böcker och alla koncentrerade studenter. Kan gå runt där och bara le och njuta av alltihop. Särskilt gillar jag att leta upp alla bibliotekets dolda vrår där man kan sitta i en skön stol och läsa ostört för sig själv. Jag skaffade mig säkert ett tiotal bilder på bara deras bokhyllor. (Alltså jag har aldrig sagt jag är normal. Bara så ni inte får det om bakfoten.)


När Johanna slutat för dagen tog vi en promenad ner till Umeås centrum. Väl där letade vi upp ett (gissa vad...) fik. Sa ju det - slog verkligen rekord i antal fik på en dag. Har alltid undrat hur dessa grodhuvuden smakar så jag bestämde mig för att ta reda på det den här gången. Slutsats: smakar gott :)


Så här cool är man när man turistar i Västerbotten, indeed!


Måste. Spela. Wordfeud.


Efter fiket gjorde vi stan osäker. Paparazzi-bild!


En äkta turist knäpper en bild på det mesta. Se där, Ahlgrens bilar att uppgraderat sina tjänster :)


Vi mötte upp Jonathan, en kul kille som vi upptäckte att vi båda råkar vara bekanta med från olika håll :)
Jonathan fikade. Jag och Johanna... hade kanske fått lite nog av fikandet för just denna dag.


Åkte hem och Johannas pappa lagade pannkakor till oss. Mums!


Klockan gick och det var dags att packa väskan proppfull igen. Bytte om till mjukisbyxor och satte mig på bussen. Man kan nämligen inte åka nattbuss i nio timmar i jeans eller något annat obekvämt. Måste vara mjukisbyxor. Vinkade adjö till Johanna och tackade hennes pappa för deras varma gästfrihet. Somnade på bussen, så glad och tacksam för en så fin helg med en ännu finare Johanna (klicka)

Dramatiskt

Sex missade samtal på mindre än en halvtimme! Nu måste något ha hänt, tänkte jag med andan i halsen. Var alla okej? Någon som hade ramlat och slagit sig? Brytit ett ben eller två? Behövde jag starta en bönekedja nu?

Det var mamma som hade ringt. Snälla, säg inte att något hade hänt med mormor eller nån i familjen!

Hon hade lämnat ett meddelande. Började lyssna på det samtidigt som jag strålsatte mig för det värsta...

"Hej det är mamma. Det finns ingen köttfärs hemma. Du måste köpa det."

Jaha. Vad bra. Då vet jag... det.

En halvtimme senare hade jag ännu två missade samtal och ett till röstmeddelande. Funderade för mig själv om jag skulle ringa upp och bekräfta att jag hört meddelandet, eller om jag skulle låta bli och se hur många samtal till det skulle ta innan hon gav upp... Jag ringde upp till slut ;)

Turista i Västerbotten #2


Det blev söndag. Dags att besöka Johannas kyrka i Salem :)
Kunde inte ha valt en mer passande helg för ett besök. Johannas (klicka) alla-kan-sjunga-kör som hon leder med en vän, var med och sjöng på gudstjänsten. Oboy så bra dem var! Jag beundrar faktiskt Johanna att hon klarar av att leda en så stor kör med så många olika åldrar på ett så bra sätt. Hon fick liksom en dröm om att hon ville starta en kör - och så bara genomförde hon det. Inspirerande! Hade jag bott där uppe hade jag lätt signat upp mig i kören! Du som bor där uppe, rekommenderar att du tar min plats :)


Här är deras häftige präst. Det märktes på honom att han har en dröm för deras församling och för vårt land faktiskt. Hans predikan fängslade mig. Blandad med humor och ett stort djup med en ännu större tro. Var väldigt lik de predikningar jag får höra hemma i Södermalmskyrkan faktiskt, trots församlingarnas olika förhållanden. Är inte det coolt, att man verkligen märker hur Jesus har en dröm för vårt avlånga land och hur vår Far sakta men säkert planterar den drömmen i sina lärjungars hjärtan så att den får gro och växa sig stark och bära frukt när tiden är fullt mogen. Det är som att han förbereder vårt lands lärjungar och ledare inför något som står för dörren. Något stort håller på att hända i andevärlden och snart bryter det igenom. Visst har ni märkt det också :D


Söndagseftermiddagen var precis sådär härligt lugn som en är när vilodag den gör sig som bäst. Massa fika, en liten promenad, en film och några sköna avsnitt av den gamla serien Rena Rama Rolf om ni minns den?


Lagade smarrig tacos till middag :)

About the messenger - that's you

Glöm bort ditt dåliga självförtroende och läs det här istället :)

♥ ♥ ♥

Turista i Västerbotten #1


Det var en helg i början av oktober. Hade packat väskan så full som jag bara kunde. Begav mig till Cityterminalen en sen kväll efter jobbet. Äntligen dags för mig att besöka söta Johanna (klicka) där hon bor uppe i Nordmaling ♥ En vacker liten nordlig stad som ligger nästan precis i mitten mellan Örnsköldsvik och Umeå. Man märker vilket avlångt land vi bor i när man letar efter olika resealternativ och inser att det "enklaste" är att åka nattbussen som tar bara nio timmar. Jag åkte från Stockholm runt kl 21 och rara Johanna mötte mig utanför Nordmalings resecentrum strax efter kl 06 på morgonen. Första vi gjorde efter att ha promenerat hem till henne var att lägga oss och sova några timmar till. Men det var lördag så det var ok med sovmorgon ;)


Efter frukost åkte vi till Ica. Vi stod utanför och frågade om folk ville skänka en krona till barn och sjuka i Centralafrika. Det var en häftig känsla att få använda sig av alla de säljkunskaper jag har fått via
mitt jobb på ett så positivt sätt. Jag tror vi fick ihop 250:-- på dryga timmen!


På eftermiddagen dansade vi med Johannas bedårande lilla syskonbarn :)


Kvällen var värd ett besök i Övik.


Det var nämligen teaterföreställning i Rådhuset! Johannas fd klasskamrat skulle medverka. "Jag sover hellre bort mitt liv än äter broccoli" kanske vittnar om dess poetiska karaktär. Och vet ni att världen är allt bra liten. Det visade sig vara en av mina nuvarande kollegor i Stockholm som varit med och skrivit manuset till pjäsen. Nämn oddsen för det liksom :)


Favorit nr 1: Teddybjörnen som de andra leksakerna blir avundsjuka på att det bara är han som blir
omfamnad och som får sova i sängen på natten.


Favorit nr 2: Döden knackar på men den envisa damen vägrar att följa med och får ett vredesutbrott så att
döden blir bortskrämd och försvinner illa kvickt.


Favorit nr 3: En ilsken gammal dam blir påkörd av en bil men sitter hellre kvar och surar naken på ett moln än träder in i himlen. Hutter med näven gör hon också mot alla som är levande kvar på jorden.

En riktig härlig första dag uppe i Norrland med kära Johanna :)

FannyFanny presenterar: Tips för att få bättre självbild

Den sista fredagen i varje månad har vi i Södermalmkyrkan något vi kallar för Stockholm Lateshow (klicka). En blandad kompott med skön musik, snygga videoklipp och spännande gäster - alltihop snyggt ihopknåpat runt ett intressant ämne. Fanny är Stockholm Lateshows egna reporter. Förra fredagen visade hon ett riktigt snyggt och verkligen inspirerande reportage på kvällens tema självbild. Vi tar en titt :)


Dagens diagnos: Segt

Segt som tuggummi att jobba fullt pass på en lördag. Tack, Gud att jag ska träffa mina underbara vänner ikväll som har så lätt för att lysa upp min närvaro och imorgon får jag sovmorgon till på köpet :)


Nedräkning

Har ni tänkt på det att om bara 25 dagar är julmånaden äntligen här! Det är inte klokt vad jag kommer välkomna advent, alla mysiga ljus, dessa julmarknader, våra hembakade pepparkakor, förberedelsen med alla julklappar, Luciamorgonen, den första snön och med den pulkaåkningen, Clas årliga julfest, förväntningen, morgongudstjänsten i kyrkan på självaste julafton, nedräkningen av de sista sekundrarna på året 2011 och alla andra givna julfavoriter med en sån enorm varm glädje och lycka. Åh vad jag älskar't ♥

Kvällens bästa undanflykt

Borde sova. Vill inte sova. Dricker lite te istället :)


Läsarfråga: Kristna är bäst, ingen protest?

Någon fin anonym person lämnade en kommentar som jag känner att jag vill svara på:

"Säg en person som har mördat ett par personer eller en präst som är dömd pedofil men säger sig tro på Gud, han får komma till himlen. Sen tar vi en person som är en allmänt bra människa, inte felfri men bryr sig ändå om sin omgivning och kan ibland ge nåt utan att kräva nåt tillbaka. Ungefär så är jag, men jag tror inte på Gud och kommer därför gå förlorad enligt Jesus/Gud.

Bara för att man är kristen så är man inte vara en bättre människa än någon som inte är kristen. Känns ju som att den genomsnittliga kristna personen tror det."

Vem tror att kristna är bättre än andra människor?

Vilken fantastisk gåva du har i att du bryr dig om din omgivning och att du kan ge utan att förvänta dig något i gengäld! Jag är väl medvetna om att det finns många okristna som lever kärleksfulla liv och som flera kristna skulle kunna lära sig mycket utav. Jag själv inberäknad med jämna mellanrum. För det fungerar ju faktiskt inte så att bara för att man blir kristen så kommer inte perfektion på köpet. Det ska vi vara ärliga och erkänna tycker jag.

Anledningen till att vi kristna håller på att tjata om Jesus som enda vägen till rättfärdighet är inte på grund av vår egen perfektion utan på grund av Jesus excellense. Jesus utmärker sig från alla andra religioners gudar på flera avgörande sätt. I alla andra religioner har du en massa regler och lagar som du måste leva upp till för att du ska anses tillräckligt bra för att få nå det slutgiltiga målet. Jesus är den enda Guden som insåg att människan är alldeles för bristfällig för att på egen hand klara av att nå den nivå av perfektion som krävs för ett medlemsskap i himlen. Jesus var rätt realistisk på så sätt. Han insåg att om han ville spendera evigheten med oss så måste han offra sig själv för vår skull. Så mycket har ingen älskat någon nånsin. Ingen har större kärlek än den som dör för sina vänner. Tänk då den man, den Gud, som dör för hela mänskligheten!

Med andra ord, Jesus dog för att jag var alldeles för bristfällig för att på egen hand klara av att bli rättfärdig. Jag är alltså inte perfekt, inte på långa vägar. Som det heter i den kända melodin: "amazing grace, how sweet the sound that saved a wreck like me"... ♥

Angående de extrema exempel du tar upp där, mördaren och pedofilen till präst. Jesus offer är visserligen gratis för oss att ta emot. Men - och detta är ett stort men - för att vi ska kunna ta emot denna gåva krävs att vi ärligt och uppriktigt från hjärtat ber om ursäkt till Jesus för de synder vi har begått. Det är alltså inte så enkelt som att bara för att man tror så är det ok oavsett vad man gjort, utan det handlar om ens hjärta. Det är allvarliga grejer det handlar om.

RSS 2.0