Earth hour

IKVÄLL KL. 20:30 - 21:30.
Då släcker vi våra lampor, för jordens skull.

Tack, Andreas, för påminnelsen! Det hade jag helt glömt bort. Hade egentligen inte tänkt göra den eftersom jag från början hade andra planer som "tyvärr" kräver el. Men nu blev dem inställda. Och då ska jag verkligen göra det här istället!

Andreas, du frågade också om jag hade några förslag på vad man kan göra i mörkret. Jag har klurat lite grann, så några förslag kan jag allt ge. Kul att du frågade! Hoppas du är nöjd med mina förslag. :) Hoppas också du hinner läsa det här i tid...

1. Prata med Gud.
När jag kom att jag skulle göra det här blev jag först lite nedstämd över att jag inte kommer göra det
tillsammans med någon. Men sen kom jag ju på att jag alltid har min bästa vän med mig!
Och honom kan man nog inte prata för mycket med. :)

2. Sov.
Eller vila. Bara ligga i sängen under täcket och mysa. Mm, underbart.

3. Tänd ljus.
Gärna tillsammans med någon du tycker mycket om. Hög mysfaktor!

4. Tänk.
Hur ofta är det egentligen som man bara sitter och tänker? På ens liv, på frågor man har, på sina relationer...
Allt möjligt. Jag tror det är värdefullt att ibland bara koppla bort allt och vara ensam med sina tankar.
Särskilt i dagens samhälle där vi alltid är omslutna av så mycket intryck.
Man måste få smälta sina intryck.

5. Gå promenad.
En härlig kvällspromenad där man får njuta av Guds skapelse. Lovely.

6. Njut framför en öppen brasa.
Om du har en inomhus är det ju bara att fixa.
Om du inte har det är det ju bara att dra ihop ett gäng av dina närmaste vänner och
gå ut och tända en på en lämplig plats. Ta med korv och bröd också så kan ni ha grillkväll!
Som ett tecken på att våren är på väg.

7. Läs.
Bibeln eller någon annan bok du gillar. Eller en tidning.
Om du har ficklampa eller tänder riktigt många ljus kan du se utan el.

8. Busa.
Jag kan bara ana hur mycket tokigheter man kan hitta på i mörkret...
Särskilt tillsammans med vänner... ^^

9. Prata.
Med din vän, pojk/flickvän eller förälder.
Jag har upptäckt att jag allt för sällan här i livet bara tar mig tid och pratar med dem som står mig närmast.
Bara prata med varandra, dela tankar. Ett sätt att lära känna dina närastående närmare.
För mig har det öppnat stora dörrar i mina relationer.

10. Sjung.
Ta i från magen och släpp ut allt du har!
Om vi inte ska ha ljus ska vi baskemig ha ljud! ;)

Och, Andreas, du tror inte du kan se filmen "Jason X" på någon annan tidpunkt i livet? Jag slår vad om att det är möjligt. Det kommer fler tillfällen. ;)

Vill du läsa mer om Earth hour kan du gå in på deras hemsida. Man kan bli medlem där. Det ska jag bli. Och tydligen har dem en YouTube-användare också. Den har jag redan lagt till en av mina premunationer. :)

Berätta gärna i en kommentar sen vad ni gjorde, hur du tyckte om det eller något annat du vill berätta. :)

Om mindre än en kvart alltså...

Craxy's tankeställare - Domens dag

Tänk dig det här på domens dag...

There are two kinds of people: those who say to God, "Thy will be done," and those to whom God says, "All right, then, have it your way."
 - CS Lewis

Är det bara jag som ryser...?

Sandra Beijer - fantastisk fotograf och bloggare

På sistone har Gud kallat mig till att skaffa andra intressen än bara kristen tro. Det är något jag verkligen tror jag, eller egentligen alla kristna, behöver och mår bra av. Vi kristna ska ju faktiskt leva i världen (inte av världen).

Ett intresse jag har är att läsa bloggar, och en blogg jag läser heter niotillfem där det är Sandra Beijer som skriver. När jag klickade mig fram till hennes blogg fastnade jag främst vid hennes fantastiska bilder hon tar, så jag var bara tvungen att fortsätta följa hennes blogg. Det hon skriver är också utomordentligt bra, som om allt vore en dröm, en saga.

För ett tag sedan blev hon intervjuad av Paus.se. Läs den här.

Hennes bilder går att hitta här, på hennes Flickr. Man riktigt njuter.

Resultat av Böneveckan..?Det är iaf vad jag hoppas och ber om!

24/7 - bön

Igår startade vi vår bönevecka, som vi Credo-inspiratörer har satt igång!

Vårt öppningsmöte var toppenbra! Vi hade bjudit en massa ungdomsgrupper, skolungdomar och studenter och det var väldigt många fler som kom den här gången än vad det gjorde i höstas när vi också hade bönevecka.

Skillnaden från i höstas är att den här gången satsar vi på sann 24/7-bön! I höstas hade vi "bara" 24/4,5, men nu ber vi dygnet runt ända fram till på måndag. Gud gjorde jättemycket i höstas, så jag bara undrar vad han kan tänkas göra nu när vi kör på ännu större... :)

Jag bad i natt kl. 00. Sen åkte jag hem för att komma tillbaka till kl. 7 och be igen, i två timmar. Inatt kommer jag be från kl. 22-02 om ingen annan skriver upp sig. Åh, det är så härligt...! ♥

Vill du också vara med? Ta och boka in dig här på en timme eller mer och kom hit till Betlemhemskyrkans bönerum så är det bara att sätta igång. I bönerummet finns en massa kreativa förslag på hur man kan be. Vi har ljus att tända, musik att lyssna på, en gitarr att spela på, Biblar att läsa, en skål med bibelord man kan ta, papper på väggarna så man kan rita och skriva en massa bra saker, målarfärg, saxar, glitter, pennor, papper... Så det är bara att boka in dig, komma hit och sätta igång.

Kom gärna på vårt avslutningsmöte också. På måndag kl. 19, då vi bl.a. delar med oss av vad Gud kan ha sagt och gjort under veckans gång. Spännande! :)Psalmprojektet

Kolla vilken kul och ny idé!

Inte för att jag håller med om allt. Jag tycker verkligen inte orgelmusik och piano är tråkigt. Jag tycker båda instrumenten är extremt vackra och särskilt orgeln har ett unikt sound som inte går att hitta någon annan stans. Men visst kan det var härligt att lyssna på moderna tolkningar av psalmer också. Här hoppas jag sitta och njuta många timmar. Särskilt eftersom jag inte kan spela något instrument själv.

Vad tycker du? :)(Är det någon mer än jag som tycker att han sjunger aningen falskt..?)

Apologetik vs. Kristen tro?

Ni läste väl om den här apologetiska konferansen som dem kommer ha i Sthlm i helgen? Jag skrev om den längre ner. Det har pågått världens debatt om den!

Golondrian Stone har skrivit ett långt inlägg här där hon kritiserar konferansen. Och hon har fått en massa respons! Både från Mats Selander, Martin Svensson, Ray Baker, Sebastian Andersson... Och det är inga korta inlägg dem skriver...

Personligen tycker jag inte Stone har något bra att komma med. Som exempel är han emot att man argumenterar för det man tror på, och det säger han genom att argumentera för det han tror på. Inkonsekvent? Jag skulle kunna ta upp mycket mer men de andra som kommenterat på sidan skriver det mycket bättre än jag gör. Mats Selanders hyperintelligenta svar har jag som vanligt svårt att förstå mycket utav, men det lilla jag förstår är väldigt bra skrivet. Roligt att så många har engagerat sig i detta! Gör det du med, och ta och läs lite. Kommentera gärna vad du själv tycker, både här och på Stones inlägg. Så vips är du också en del av debatten! :)

Här svarar CredoAkademin på kritiken i sin egen blogg.

Här är ett annt inlägg på CredoAkademins blogg där Stefan Gustavsson skriver om fundamentalism.

Sex - på liv eller död

För några dagar sedan skrev den kristna feministen och bloggaren Clara Lidström en väldigt bra artikel i Expressen. Helt otroligt att den kom med i kvällspressen! Läs den här, om du inte redan gjort det.


Min favorit-CITAT ur artikeln:


"Man vill gärna tro att oönskade graviditeter och könssjukdomar skulle minska om preventivmedel var kostnadsfritt. Men faktum är att gratis kondomer funnits på ungdomsmottagningar länge."

"Vad spelar gratis gummi för roll, om man inte är nog trygg med sin sexpartner för att våga be att det ska användas?"

"Vi besökte ungdomsmottagningen och fick vi lära oss om hiv, men ingen nämnde ordet kärlek. Vi fick höra om säkert sex, men ingen pratade känslor. Vi fick kondomer, men ingen brydde sig om vår självkänsla."

"Avhållsamhet är tabu i debatten. Den som ifrågasätter svenskarnas sex-vanor blir avvisad med påståenden om moralism. Plötsligt är sex väldigt privat. Men när behandlingen av smittade årligen kostar samhället miljarder är det inte längre en privatsak. Det handlar om folkhälsa."

"Problemet är att man har förminskat betydelsen av sex. Hur gärna vi än vill inbilla oss att det bara är en fråga om lust så stämmer inte det. Saker kan hända, kondomer kan spricka, glömmas bort eller struntas i. Sex är på liv och död. Hiv och graviditet är två tänkbara utgångar."

"Vad händer när p-piller blir gratis? Förmodligen kommer sexuellt överförbara sjukdomar öka. Ingen vill väl käka kola med papper på? Det som var tänkt att frigöra tjejer blir i stället en belastning."

"Berätta att det inte finns säkert sex - bara sex som är något säkrare."

"Det är klokt och modigt att tänka ett extra varv innan man delar det mest intima."

Apologetisk konferans, Sthlm

I helgen har några i den nuvarande och väldigt ihärdiga CredoAkademin-klassen fixat i ordning en apologetisk konferans!

Ordet apologetik kommer från grekiskans apologia som betyder försvar, och i det här fallet försvar av den kristna tron då. Konferansen är för dig som är kristen och som söker vilja försvara evangeliet med intellekt och kärlek till Gud, människor och sanning.

Sebastian Andersson är en av dem som anordnat konferansen och han skriver om apologetik på sin blogg här. Värt att läsas!

Om jag hade skrivit om det i tid hade ni kunnat anmäla er och varit med på hela konferansen, men seg som jag är kan jag meddela att kvällsmötena är gratis och öppna för alla. Jag tänkte gå på fredagens kvällsmöte, kl.19 i Betlehemskyrkan. Möt mig där? :)

Craxy's tankeställare - Med eller utan Guds beskydd?

Det finns dem som funderar på hur världen kan  vara så ond om nu Gud älskar och bryr sig om oss.
Men jag undrar snarare, hur mycket hemskare världen skulle varit om Gud inte brytt sig...

Smärtsamt

Min sinnesstämning just nu...
Lyssna på texten.Det skrattas och det skålas
Men slutar snart i kaos
Någon sparkar och slår en stackare där
Som är helt utan chans
Jag ser att ingen verkar bry sig
Och inte heller jag
Rädslan är för stor och stark
För att göra något alls


Jag tänker på dig ofta
Om du varit min egen bror
Då hade också jag förvandlats
Till ett monster utan nåd

När jag ser all den ondska
Som vi människor släppt lös
Det meningslösa lidandet
Då har jag svårt att förstå
Att alla har vi varit barn
Och hjälplösa nån gång
Älskat utan gränser
Älskat utan tvång


Bibeln på en minut


God gärning - Dela med dig, eller snåla

Ge.

Givmildhet, mina vänner. Dela med er.

Min granne åker till Luxemburg i veckan och saknade en väska. Så jag lånade ut en till henne. Här om veckan var min andra granne hungrig, så jag  gav honom lite mat.

Tänk vad enkelt det är egentligen. När jag bestämde mig för att försöka vara mer givmild var det skitsvårt i början! Men ju oftare jag gjorde det, ju naturligare blev det. Det pågår trots allt en kamp med ondskan som vill arbeta mot dig och Guds rike så det är inte en dans på rosor.

Matt 25:32-36 - Allt vi gör för hans små gör vi åt Jesus själv.
Och alla folk skall samlas inför honom, och han skall skilja dem från varandra, som en herde skiljer fåren från getterna. Och fåren skall han ställa på sin högra sida och getterna på den vänstra. Då skall konungen säga till dem som står på hans högra sida: Kom, ni min Faders välsignade, och ta i besittning det rike som stått färdigt åt er från världens begynnelse. Ty jag var hungrig och ni gav mig att äta. Jag var törstig och ni gav mig att dricka. Jag var främling och ni tog emot mig. Jag var naken och ni klädde mig. Jag var sjuk och ni besökte mig. Jag var i fängelse och ni kom till mig.Craxy's tankeställare - Hur viktigt är bön?

"Is prayer your steering wheel or your spare tyre?"
Corrie Ten Boom


(Hittade citat här.)

Vi vill göra Jesus Kristus känd, trodd, lydd och älskad

På nyårslägret i vintras lanserade Credo sin nya reklamfilm.
Jag kan inte se mig mätt på den, den är så bra!

Har ni sett den?www.credo.nu

30 min i evigheten?

Upp 8:1
När Lammet bröt det sjunde sigillet, blev det tyst i himlen omkring en halv timme.

Hur kan det vara tyst 30 min när himlen ska vara tidlöst?
En av Bibelns mysterier.

Vad tror ni?

Gud sänder oss ett leende

Klicka här.
Även Gud har humor. :)

Hemsidan gör uppror

Jag hittade en lite rolig länk på min kära vän, Susannes blogg. Hon i sin tur hittade den på en av hennes vänners bloggar. Om du vill se en hel hemsida bli förstörk, klicka här. ;-)

Riktigt trygg i Guds kärlek!

Rom 8:38-39
Ty jag är viss om att varken död eller liv, varken änglar eller furstar,
varken något som nu är eller något som skall komma, varken makter, höjd eller djup
eller något annat skapat skall kunna skilja oss från
Guds kärlek i Kristus Jesus, vår Herre.


Vad finns det som inte innefattar "något som nu är eller något som skall komma"?

Vad finns det som inte är skapat?
Inte mycket. Typ Gud själv.
Och vad valde Gud att göra? Jo, han älskade oss så mycket att han gav sitt liv för att vi skulle få leva...

Fatta att verkligen vad som än händer, så kommer vi aldrig att förlora Guds kärlek. ♥

Källkritik, vaddå?

CredoAkademin, släng dig i väggen!
Här är all apologetik vi behöver. ;-)Det var en gång en flicka som hetter Rain...

Jag saknar ord.God gärning - Möt din nästa med glädje

Le mot en främling.


Idag gick genade jag och Elin genom en liten gata i Uppsala. I en trång dörröppning stod en medelålders dam och rökte. Jag tyckte hon såg lite ledsen och ensam ut. Fick för mig att le stort och slänga upp handen för att vinka till henne. Den responen jag fick alltså. Ett så stort leende, och ett så glädjerikt "hej" tillbaka. Innan jag skyndade vidare efter Elin. Jag har aldrig träffat kvinnan förut. Undrar vad hon heter...

Nej, förresten. Det var inte jag som fick för mig någonting. Det var Herren Jesus verk, genom mig.
Sann apologetik, där KÄRLEK är huvudingrediensen

Idag har Blondinbella skrivit ett inlägg om Gud. Hon tror inte på Gud. Läs hela inlägget här.

Av någon anledning fick jag för mig att läsa kommentarerna som folk skrivit, som jag sällan gör annars. Och då hittade jag den här kommentaren. Tänk om man själv kunde svara så här bra när folk frågar en...

"Hejsan!
Att tro på Gud är helt upp till var och en, jag är själv kristen men respekterar dina åsikter samt att du inte tror. Däremot vill jag som ett svar på frågan - Om Gud finns, varför finns det ondska? - säga att vi människor har ett val. Vare sig det gäller att tro på Gud och ta emot Honom i våra liv eller föra krig mot annan nation så är valet vårt. Gud har inte, och kommer heller aldrig, att tvinga oss till tro - valet är vårt, däremot är dörren alltid öppen för oss.

Jag tror på att Gud har skapat oss och världen, att BigBang är skapad i syfte att ge oss en fri vilja att tro och att Gud även skapat det onda i det syftet. Vi är inte skapade att vara onda, det är något som sker när fokuset vänds från Gud och mot något ont. Tror man på den teorin så finns det många kommentarer om att göra alla i världen troende, det vore en dröm eftersom jag själv upplevt så mycket gott därigenom. Enkelt uttryck skulle jag inte leva idag om det inte vore för Gud - människor som Han har sänt i min väg precis i rätt tillfälle. Det kan tyckas vara en slump första gången, men när det händer upprepade gånger så är det något mer än slumpen.

Tack för att du berörde denna fråga i bloggen!
Du är älskad för den du är, Isabella! Unikt skapad med eftertanke och omsorg,
det finns bara en som du och du är värdefull"


Hon som skrivit kommentaren kallar sig för "E" och henne blogg finns här.

Craxy's tankeställare - Vän

Vän - vilket gyllene ord.
Tänk att få kalla en medmänniska för "min vän"...

Privilegium.


Jag kallar er inte längre tjänare, eftersom tjänaren inte vet vad hans herre gör. Vänner kallar jag er, ty allt vad jag har hört av min Fader har jag låtit er veta.
     - Jesus (Joh 15:15)

Jag hittade en så vacker låt...


Lista över goda gärningar

Okej, om ingen kommer haka på min vän Susannes tips om att göra en lista på mirakel-grejer som man kan göra i vardagen tänker iaf jag göra det.

Precis som bloggen Billigt och bra skriver om olika spartips kommer jag börja skriva en lista med en massa tips på mirakel-grejer man kan göra i vardagen.

Jag vill inte verka självgod på något sätt, som att jag gör fler goda saker än någon annan. Jag vill helt enkelt att vi ska nå ut mer med evangeliet och Jesu kärlek i vardagen! Jag vet att jag är en av dem som inte alltid vet hur jag ska göra för att nå ut med budskapet, och då vill jag hjälpa dem som känner som jag.

Då kan det ju låta konstigt att jag, som undrar över detta själv som sagt, ska skriva denna lista. Och det är just därför jag behöver er hjälp! Var frimodiga och skriv med alla era tips i en enkel kommentar så kommer den upp på listan sen! Kul va?

Jag tror små saker i vardagen kan göra mer än vad man först kan tro! Kolla bara här:

Matt 5:16 - Låt på samma sätt ert ljus lysa för människorna, så att de
ser era goda gärningar och prisar er Fader i himlen.


Abraham - Tro i prövningens stund

Han sade då till sina tjänare: "Stanna här med åsnan. Jag och pojken går dit bort för att tillbe,
och sedan kommer vi tillbaka till er."
(1 Mos 22:5)

Abraham svarade: "Gud kommer att utse åt sig lammet till brännoffret, min son."
Så fortsatte de sin vandring tillsammans.
(1 Mos 22:8)

Ni känner väl igen historien när Gud uppmanar Abraham att offra sin älskade son, Isak? Om det finns att läsa i Bibeln i 1 Mos 22:1-19.

Bibeln berättar att Gud säger till Abraham att han ska visa honom berget där offrandet ska äga rum. Tidigt nästa morgon beger sig Abraham iväg med Isak och två tjänare till Morias land, som Gud sagt. På den tredje dagen får Abraham syn på berget på avstånd.

Tre dagar. Tillsammans med sin älskade son, som Gud har sagt att man ska offra... Jag tvivlar starkt på att det var en munter resa.

Och ändå litar Abraham så pass mycket på Gud att han säger att han och Isak kommer tillbaka. Och när Isak själv frågar sin pappa vad de ska offra, tydligen ovetandes om Guds befallning, står Abraham fast vid sin tillit på Gud.

"Tala om tro i en mänskligt sett hopplös situation!"
Så som Per Danielsson formulerar det i tidningen Hemmets vän, 26 februari.

Craxy's tankeställare - I Jesu namn?

"Om Jesus Kristus skulle återuppstå och se allt som görs i hans namn, så skulle han aldrig sluta spy."
- Woody Allen

RSS 2.0