Att förena kristen tro och vetenskap behöver inte alls vara problematiskt

Dagen passade på att intervjua Lennox under hans Sverige-besök. Jag gillar verkligen den artikeln, Lennox svarar både skarpt och med mycket vishet i sina ord. Samtidigt som han framstår som en liten mysfarbror som njuter av den kärlek i och till livet han har. Läs och njut av hela artikeln här.

- Mitt främsta argument är att den ateistiska hållningen underminerar hela det rationella synsätt vi använder för att bedriva vetenskap. För om vår hjärna bara är resultatet av en opersonlig naturalistisk process, varför ska vi då lita på någonting som hjärnan säger?

Lennox pekar istället på hur den moderna vetenskapen växte fram under 1500-talet bland kristna forskare, just för att de trodde på en Gud som skapat en begriplig värld.

Och inte bara det! Utan när vi tittar på de resultat som vetenskapen gett oss pekar de i samma riktning. Framförallt när vi tittar på universums perfekt inställda fysiska lagar, och - vilket är mer kontroversiellt - livets existens och informationen i den genetiska koden. Det här pekar snarare på att "I begynnelsen var Ordet" än att "I begynnelsen var partiklar som slumpvis rusade genom tomrummet".

När Gud skapar universum i 1 Moseboken är det först han själv som ger namn åt olika delar i skapelsen. Men sedan överlåter han plötsligt uppdraget att namnge djuren till människan. Det här ser jag som ett tydligt tecken på att Gud är för vetenskap. Han har skapat en fantastisk värld, och han vill att vi ska undersöka och lära oss förstå den!


Artikeln hamnade på väggen under konferensen, som grädde på moset på en redan awesome konferens :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0