Vad gjorde lärjungarna när Jesus fortfarande låg i graven?

Okej. Ett sista inlägg om påsken får det bli. I lördags kom jag att undra över vad lärjungarna hade för sig på lördagen när Jesus fortfarande låg i graven. Jag kan bara föreställa mig att det måste ha varit en ytterst förvirrande och tung dag för dem. Men faktum är att evangelierna säger väldigt lite om det. Markus och Johannes nämner inte lördagen över huvudtaget utan hoppar direkt från fredagen då Jesus dog till söndagen då Jesus återuppstod. Det är uppenbart att de hellre fokuserar på världshistoriens största mirakel än på sabbaten som det redan berättas så mycket om i Gamla Testamentet och som alla på den tiden ändå kunde utan och innan.
 
Lukas nämner åtminstone ett par meningar om sabbatsdagen:
 
"Sedan vände de hem och gjorde i ordning välluktande kryddor och oljor. Och på sabbaten var de i stillhet efter lagens bud." Lukasevangeliet kapitel 23 vers 56.
 
Vilka är "de"? Ja, i sammanhanget berättas det om kvinnorna som följde efter Josef från Arimatea och såg var Jesus blev begravd. Frågan är om kvinnorna spenderade sabbaten ensamma eller om lärjungarna var med dem. Bibeln berättar på flera ställen om hur kvinnorna var tillsammans med lärjungarna så det vore inte helt otroligt, enligt min personliga och fullständigt oakademiska åsikt. Och även om de spenderade sabbaten på olika håll så är det sannolikt att också lärjungarna höll sig till sabbatens bud. Eftersom det var vad lagen påbjöd och eftersom det helt enkelt var den traditionen de var vana vid. Det var förbjudet att arbeta på sabbaten så jag tror verkligen inte att de var ute och fiskade den dagen, fiskare som de var till yrket. Alla som läst evangelierna vet vilka starka reaktioner som väcktes bland fariseerna och de skriftlärda när någon bröt mot lagen och buden.
 
Sen har vi Matteus. Han nämner i och för sig inte heller något om lärjungarna i sig. Däremot får vi veta vad som pågick hemma hos Pilatus den dagen:
 
"Nästa dag, som var dagen efter tillredelsedagen [en vanlig benämning på fredagen eftersom det var på den dagen man gjorde i ordning alla förberedelser inför sabbaten] samlades översteprästerna och fariseerna hos Pilatus och sade: 'Herre, vi har kommit att tänka på vad den där villoläraren sade, medan han ännu levde: Efter tre dagar skall jag uppstå. Ge därför befallning om att graven blir säkert stängd fram till tredje dagen, så att hans lärjungar inte kommer och stjäl hans kropp och sedan säger till folket att han har uppstått från de döda. Då blir det sista bedrägeriet värre än det första.' Pilatus sade till dem: 'Här har ni vaktstyrkan. Gå och bevaka graven så gott ni kan.' De gick och bevakade graven och förseglade stenen. De satte också ut vakten." Matteusevangeliet kapitel 27 vers 62-66.
 
Visst är det intressant, att ingen av Jesu vänner och lärjungar kom ihåg vad Jesus hade sagt om att återuppstå på tredje dagen. Men det gjorde dem som dödade honom.
 
Hur tror ni att lärjungarna spenderade sin påskafton?

Kommentarer
Postat av: Maria

Jag tror de var som förlamade av sorg, att de inte gjorde något mer än att de var i stillhet.
Men eftersom sabbaten var på lördagen, som ska vara i stillhet, vilodagen.
Varför säger man idag att vilodagen är på söndagen? Eller har jag fått allt om bakfoten?

Svar: Ja men precis. Det tror jag med. Eftersom de var så tyngda av sorg så passade sabbatens vila bra just då. I Gamla Testamentet är vilodagen på lördagen, enligt Mose lag. Det blev ändra pga den här anledningen, citat från Wikipedia: "När romariket på 300-talet fick makten över den kristna kyrkan, ändrades den bibliska sabbaten till söndagen, solens dag, till vilodag."
Craxyknas

2013-04-01 @ 18:00:07
URL: http://savedbyjesus.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0