Jesus föddes inte den 25 december - men vad är problemet?

Patrik Lindenfors, forskare i evolutionsbiologi har tillsammans med Humanisternas ordförande Christer Sturmark skrivit en artikel i SvD där de klagar på att vi kristna firar Jesus födelse i juletider när vi inte kan vara helt säkra på den egentliga tidpunkten då till och med de äldsta firanden av födelsen man känner till varierade på olika platser. Man har helt enkelt ingen aning om när Jesus födelse ägde rum. Klicka här för att läsa hela artikeln.

Lindenfors och Sturmark blir upprörda över att kyrkorna inte informerar sina församlingsmedlemmar om att vi firar Jesus födelse på fel datum. "Man kan inte annat än fascineras av kyrkans marknadsföringsavdelning, som kan få ett politiskt beslut taget för mer än 1600 år sedan att bli 'kunskap', trots att den inte stämmer" säger artikeln. Jag kan försäkra dig om att den enda sanningen vi kristna påstår äga är den sanningen om att Jesus blev människa och föddes in i världen med det enda syftet att dö i vårt ställe för att befria oss från vår skuld gentemot Gud. När på året det ägde rum är inget jag som kristen påstår något om. Nu är det som så att om vi inte vet tidpunkten måste vi ju välja ett passande datum för vårt firande. Vårt val är antingen det eller att inte fira alls och Jesu fantastiska budskap är allt för glädjande för att låta bli att fira. Det viktiga är inte när vi firar - utan att vi firar.

"Vad gäller julen så är den inte bara en kristen högtid, utan en helgdag som hör till årstiden. (...) I den karga nordiska vinternatten behövs en högtid som minner om ljus och generositet. Julen är därför inte exkluderande utan alla kan vara med i firandet, oberoende av religiös tillhörighet eller livsåskådning" avslutar männen artikeln. Sen när är vi kristna de enda som firar jul, undrar jag? Enligt rapporter från amerikanska forskningsinstitut ligger Jesus minst sagt i underläge vid jul, klicka här om du vill läsa mer om det. (Däremot är det sant att vinternatten kan behöva påminnas om ljus och generositet. Jag önskar så att ni lät mig berätta om Jesu evangelium som inte bara berättar om ljus utan närmare bestämt Världens Ljus, som kom med den största generositet världshistorien skådat; sitt eget gudomliga blod.)

Jag vill ställa samma fråga som Stefan Gustavsson ställer på sin blogg här; ni som inte är aktiva i någon kristen församling, hur vet ni allt detta?

Kommentarer
Postat av: Tobias

Poängen är ju att Kristna väljer att fira Jesu födelse på juldagen, och att vi andra som firar jul inte har "hoppat på" födelsedagsfirandet, utan firar en högtid som står på egen fot utanför kristendomen.Dock så är artikeln ordentligt antagonistisk skriven emot kristna, vilket borde undvikits."...Ni som inte är aktiva i någon kristen församling, hur vet ni allt detta?"Behöver man vara aktiv i en församling för att lyssna på en predikan? Sen när då?Att besöka närmsta kyrka runt jul, eller lyssna på predikor på internet är inte speciellt svårt. För att inte tala om hur vissa kristna öppet irriterar sig över bristen på kristendom och Jesus runt jul.

2011-03-15 @ 12:22:50
Postat av: Craxyknas

Tobias: Grejen med poängen, vi vet ju att det är så. Det är ganska självklart. Jag känner ingen kristen som inte vet med sig att julen inte är en kristen högtid i grunden. Dessutom är julfirandet pga Jesu födelse i underläge, som artikeln jag länkar till visar på.Nej du behöver inte vara församlingsaktiv för att höra en predikan. Men humanisterna pratar som om alla kyrkor kör med falsk marknadsföring för att vi firar Jesu födelse vid jul när det i själva verket bara är den högtid vi valt att fira på utan den minsta tro på att Jesus föddes exakt då. Jag har varken lyssnat på eller hört talas om en julpredikan som menat det som sanning att 25 december är Jesus födelsedag. På dem låter det som att de aldrig hört en predikan eller i varje fall inte lyssnat på budskapet.

2011-03-22 @ 20:33:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0