Jakten på den ovärderliga skatten

Allting började med att min vän Carl-Henrik hittade en korg med pappersrullar på sin vind. Bara det är lite mystiskt då det inte finns någon vind där han bor... Oh well. Dessa pappersrullar visade sig innehålla en spännande saga. Om en fantastisk kung som hade precis allt man kan tänkas önska sig. Allt, utom en sak. En legendarisk skatt som kungen bara läst om i sina många böcker. Det sades vara det vackraste som någonsin skådats på denna jord. Så ljuvlig att världen tycktes stanna upp när man fick syn på den, så vacker att den satte spår i ens själ för en evig tid efteråt! Ja ni förstår ju att kungen inget hellre önskade än att få denna dyrbaraste av alla skatter i sina ägor.

Kungen och hans fina drottning grubblade i tre dagar och tre nätter innnan de äntligen på hur de skulle gå till väga för att finna skatten. Han skulle sända ut sina tappraste krigsmän i ett fälttåg. De skulle genomsöka hela världen, läsa varenda skrift som någonsin skrivits om skatten, gräva i varenda åker som legenden talade om. Och efter 23 års sökande... Fann de äntligen skatten! Kungen ställde till fest för att fira kungarikets lycka!

Men något fruktansvärt som inte kungen kunde styra över var på väg in över kungariket. Försvagade av pesten, invaderades riket och den ovärderliga skatten rövades bort som krigsbyte.

Som tur är slutar inte sagan där! Carl-Henrik lade märkte till att nedre delen av sagan var bortriven. Kunde det vara så att det fanns en fortsättning på den spännande sagan...?! I sin iver att ta reda på vad som hände med skatten efter bortrövandet var det nu Carl-Henriks tur att samla ihop sina tappraste vänner för att söka efter sagans fortsättning - och skatten också givetvis ;)

En tidigt lördagsmorgon berättade han för oss om sina fyra vänner som han trodde bar på ett antal ledtrådar som kunde leda oss i rätt riktning i vårt sökande. Uppdelade i olika lag stack vi till Stockholms Universitet för att leta upp hans vänner! Alla lag fick en varsin rulle med sagans första del att ta med sig. Rullar som Carl-Henrik för övrigt hade penslat med blöta tepåsar för att få ett gammaldags stuk över dem. Fyndigt!

Det var så lustigt för själv var jag helt övertygad om att Carl-Henrik hade klätt upp fyra riktiga personer som skulle sitta där och vänta på oss. Hade inte förvånat mig det minsta så påhittig som han är. Vi sprang alltså in på Universitetet och ropade efter Harry, Peter, Nils och Lena. Frågade dem som satt och studerade om de visste något om en skattjakt men de tittade bara oförstående på oss. Carl-Henrik skrattade när vi berättade detta för honom... För när vi rusade runt och letade efter riktiga människor, så borde vi egentligen ha letat efter fyra pappersark :P

Mitt team, Ella och Miro, studerade ledtråden noga. Själv tog jag kort på den så att vi slapp memorera alltihop på plats. Det gäller att vara smart när man är på skattjakt! :)

Harry pratade alltså om en röd bod någonstans. Men vart i allsin dar skulle vi börja leta? En av de andra ledtrådarna gav oss en hint!

Lenas pappersark berättade om äventyraren Indiana Jones och hans tämligen okända besök i Stockholm. Han hade varit på jakt efter skatten, men när Hollywood inte hade råd att göra en film utav det kallades Indiana hem igen. Ryktet säger dock att han i sin frustration, innan han åkte, klev på en Djurgårdsfärja och ristade in namnet på det område där sagans andra del var nedgrävd. Hm, intressant...

Peter bar på en mycket spännande detalj om kapten Jack Sparrows dagboksskrivande. Hans dagbok hade ett så kallat lösbladssystem. Varenda gång Jack skrivit klart ett inlägg rev han ur bladet och lämnade det på den plats han befann sig på just då. Man skulle alltså kunna kartlägga vart Jack varit om man hittade hans dagboksinlägg. Men vad har det med skatten att göra tänker du? Ja du får väl hänga med och se :)

Nils ledtråd då? Mitt team hittade faktiskt aldrig den trots att Carl-Henrik försäkrade att han placerat ut hela tre stycken av dem. Som tur var berättade han också att just Nils ledtråd hade varit ett villospår. Tur för oss ^^

Hursom, tillbaka till den första ledtråden om Indiana Jones och Djurgårdsfärjan. Mitt team insåg att det var dags för oss att åka lite båt! Det är förresten bara Carl-Henrik som är så klurig att han lämnar en ledtråd på ett föremål som rör sig, dessutom utan att berätta för oss vilken av de fyra färjorna det gäller... Det blev en del åkande fram och tillbaka haha :P


Den första färjan vi hamnade på var tydligen fel. Vi passade på att sola istället :)


Hurra för att vara med i bästa teamet!

Så efter ett par turer hittade vi äntligen Indiana Jones "inristning"! Vi hoppade på spårvagnen utanför Gröna Lund för att leta vidare!
Väl framme på Prins Eugens Waldermarsudde tog det en stund men tillslut hittade vi den röda boden som Harry pratat om! Vi letade som tokar bland stenarna bakom boden. Vissa offrade till och med sina torra kläder som ni ser. Som det visade sig hade ett annat lag hittat sagans andra del och gömt den ännu mer så att vi inte alls kunde hitta den. Reglerna sa att man fick förstöra för dem andra om man kunde så varför inte :P

Carl-Henrik, snäll som han är, mötte upp oss i Gamla stan för att berätta sagans andra del för oss istället. Vi hade ju ändå kämpat tappert :)

Sagans andra del löd ungefär så här: Den ovärdeliga skatten blev en legend och så hade den förblivit om det inte varit för kapten Jack Sparrows besök i Stockholm år 1520 då han råkade få syn skatten i den vindsvåning där han övernattade! Skatten uppfyllde Jacks alla tankar och hemligheten spreds sig. En adelsman fick nys om den och han erbjöd Jack en möjlighet att ta skatten från Sverige och föra den till England där den skulle bevaras. Planerna delgavs i en av Stadsholmens smalaste gränder, men ingen vet vad som hände med skatten efter det. Ryktet säger dock att den aldrig nådde England utan att Jack istället grävde ner den i utkanten av Stockholm. Exakt var någonstans förtäljer dock inte historien...

Jakten fortsatte med ny energi!


Vi gick i Jacks fotspår och letade bland Stadsholmens smalaste gränder.


I en av luckorna där hittade vi något spännande...


Se där, ett av Jack Sparrows dagboksinlägg! Adelsmannen hade visst tipsat Jack om att springa till Skeppsholmen där en stor båt låg förtöjd! Tur att Jack skrev ner det så att vi kunde fortsätta vår skattjakt :)

Tydligen var den stora båten omöjlig att missa. Vi klev alltså ombord på den stora båten till höger i bild.


"Leta efter rep", sa han :)


Ett till av Jacks dagboksinlägg! Adelsmannen hade visst lurat honom för att själv lägga fingrarna på skatten! Jack bestämde sig för att bygga en eka och i skymningen ro iväg till en hemlig plats. Dold av mörkret tänkte han där gräva ner skatten tills hela hysterin lagt sig!

Tycker förresten det är väldigt lustigt att en man på 1500-talet använder smilegubbar när han skriver... ;)



Carl-Henrik tipsade om att man behövde nedfällda träd för att bygga sig en eka. Vi gick runt på Skeppsholmen tills vi hittade ett par. Jag fick klättra lite men vad gör man inte för en ovärderlig skatt :)


I en av stubbens djupaste hålor låg nästa dagboksinlägg! Efter Jacks skryt om hur trött han var efter att ha huggit sig en eka... så avslöjade han att han tänkte åka till en trappa i Bergianska trädgården där det skulle gå att klättra upp direkt från båten. I riktning mot norr för där var tydligen svårast att bli upptäckt. Sen skulle han rita sig en skattkarta också för han är tydligen rätt glömsk den där kaptenen. Den skulle vi allt hålla utkik efter!


Färden gick alltså vidare till Bergianska trädgården. Det ligger lite utanför Universitetsområdet. Vi var alltså tillbaka där vi började. Klurige Carl-Henrik alltså... :P


Den här bilden tog jag bara för att jag skulle kunna skriva att vi var "på spåret"! För det här är ju egentligen helt fel håll om man ska till Bergianska trädgården... ;)




Vi hittade i varje fall trappan tillslut! Ellas tur att klättra :)


Vi hade hittat skattkartan! OJOJ så nära vi var nu :D


Inte för att vi var dem första men ändå :P


Dags att bege sig mot Finnstugan!


Det var en bit att gå men vi njöt av hur vackert under tiden :)


Vi hittade våra vänner som hade signerat skattkartan strax före oss, hehe.


Tadaaa; Finnstugan! Så nära, så nära, så nära nu...!


Så hittade vi den stjärnbemärkta platsen tillslut!


Vi hade spadar med oss. Ja den skulle ju vara nedgrävd, skatten.


Kan ni gissa vad den ovärderliga skatten var för något...?! En spegel!
Den ovärderliga skatten är alltså du själv


En väldigt lyckad skattjakt måste jag säga och Carl-Henrik är ett geni som lyckas knepa ihop allt på egen hand! Fast lite mör blev man allt. Skattjakten som planerades att ta ungefär 2 timmar.. tog nämligen bara 9 timmar. Behöver jag nämna att jag somnade på tåget hem...? :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0