När förnuftet och vetenskapen blir en avgud istället för ett medel att lära känna Gud mer

Dagen idag. Och jag behöver egentligen inte tillägga något nu när jag har samlat de bästa delarna i ett stycke. Läs och tänk efter, står vi fast i Bibelns budskap även när det blir obekvämt gentemot övriga världen?

"Muslimer hävdar att deras heliga bok inte kan översättas. De kristna säger precis tvärt om. Därför har Bibeln eller delar av den översatts till inte mindre än 2 500 språk vid det här laget. Ty kristendomen har inget heligt språk. Ända sedan den första pingstdagen i Jerusalem, när alla hörde predikan på sitt eget tungomål, har kristna lagt manken till för att presentera sitt budskap på mottagarnas språk.

- Jesus är universell, och därmed har alla rätt att tolka honom, säger han. Översättbarheten är inbyggd i kristendomens väsen och eftersom inget språk talar så till oss som vårt modersmål så blir kristendomen alltid "inhemsk".

De läser som det står. - Vi gör som Jesus. Han botade - vi botar. Han drev ut onda andar - vi driver ut onda andar, säger etiopiska kristna.

De missionerande kyrkorna i Europa var alltså angelägna om att översätta Bibeln till målgruppernas språk. Men när nu dessa kyrkor i vår tid tolkar bibelordet på liknande sätt som missionärerna, så finner de till sin förvåning att de som gav dem Boken inte alltid vill lyssna till den längre.

Många teologer från Syd menar att den historiskt-kritiska tolkningsmodellen som blivit norm i Väst tar död på dynamiken i texterna. Tanken är enkelt uttryckt att bibeltexterna ska läsas utifrån vanliga vetenskapliga principer. Läsningen kan inte utgå från Guds existens, eftersom det som ska bevisas inte får förutsättas. Texterna blir lästa, men de förblir stumma, menar kritikerna.

 

En fråga som blivit allt hetare i vår del av världen i takt med sekulariseringen och andra religioners närvaro i vår kultur är påståendet att Jesus är enda vägen till Gud. Tvärt emot vad man kan tro så är detta ingen problemfråga i de delar av världen där kristendomen är en minoritetsreligion. Inte ens i Asien, där man möter världsreligionerna, svävar man på målet om Jesus unika roll.

Står vi ut med att lyssna även när budskapet blir obekvämt?"

Kommentarer
Postat av: Bosse

Du är allt bra underbar du.. <3

2010-04-15 @ 20:57:23
URL: http://ghostangel.blogg.se/
Postat av: anny

skicka hit henne istället :P hoppas ni har en fin vecka tillsammans! :D

2010-04-15 @ 23:36:25
URL: http://annyochlivet.blogg.se/
Postat av: Craxyknas

Bosse: Men aw. Tack så mycket, Bosse. Så fin du är som säger så :)



Anny: Hehe, du kunde gärna ha kommit på besök du också :) Vi hade en riktigt kul vecka, tycker jag!

2010-05-11 @ 17:22:41
URL: http://craxyknas.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0