Vad är Scrabble?

Det finns några som undrar (nämner inga namn, Sandra och Sofie ;-) vad detta scrabble som jag så ofta skriver om egentligen är. Därför tänkte jag nu förklara det nu =)

Och, ehm, jag vet att det är rätt långt... Men jag tänkte att nu har ni någonting att läsa de närmaste två veckorna ^^

MÅL
Till att börja med kan jag ju säga att det är ett spel ^^ Ett brädspel där det gäller att bilda ord med hjälp av bokstavsbrickor för att få så höga poäng som möjligt. Högst poäng vid spelets slut vinner.

BOKSTAVSBRICKOR
Totalt har spelet 100 brickor. Det finns ett visst antal av varje bokstav (till exempel bara två P:n men åtta A:n) och varje bokstav har en viss poäng (P ger till exempel fyra poäng medan A bara ger ett poäng). Det finns även två jokrar, det vill säga blanka brickor. De ger dig inga poäng men i gengälld får du välja helt själv vilken bokstav ur det svenska alfabetet du vill att den ska vara. Du kan också välja att lägga det som ett tyskt U eller ett danskt Ä.

Du känner igen en joker i ett ord på att det är den/de bokstav/bokstäver som inte är versaler. T.ex. i STEwARD är det alltså w som är joker. Den/de bokstav/bokstäver som är inom parantes är de bokstäver som redan låg på brädet när ordet lades. I t.ex. P(AS)SERING låg allstå AS redan på brädet.

Varje spelare har sju brickor var att röra sig med, fram tills dess att brickpåsen tar slut. Efter det får du allt mindre brickor på handen ju mer ord du lägger.

SPELBRÄDE
Brädet består av 15*15 stycken rutor. På den förekommer vissa specialrutor som ger dig bonuspoäng. Det finns 2*bokstav, 3*bokstav, 2*ord samt 3*ord. De innebär alltså att du på de får den dubbla eller tredubbla poängen för den bokstav eller det hela ord som du lägger på den rutan. P (4 grundpoäng) ger dig alltså 8 eller 16 poäng på en av bokstavsrutorna medan APA (6 grundpoäng) ger dig 12 eller 18 poäng på ordrutorna. När du väl har utnyttjat en bonusruta går den inte att använda igen i samma match.

På beta kan du välja mellan tre olika bräden. Slumpat bräde innebär att dessa bonusrutor slumpas fram och kan hamna precis hur som helst på brädet. Specialbräde innebär att det finns extra många bonusrutor. Standard är dock det vanligaste (det hörs ju på namnet ^^) och det är detta bräde som man spelar med IRL och på turneringar.

TID
På beta kan du välja mellan fem olika tidsbegränsningar. Normal tid är på 60 minuter, snabb tid är på 30 minuter, stress är på 20 minuter, hets är på 12 minuter och obegränsat är precis som det låter.

I IRL och på turneringar har varje spelare 30 minuter på sig per match. Man kontrollerar tiden med ett schackur.

För varje minut som du går över tiden får du tio minuspoäng (med undantag från hets som har lite annorlunda regler). När du har gått över tiden i fem minuter har du nått din maxgräns och matchen tar automatiskt slut.

SPELARANTAL
På beta kan man välja att spela upp till fyra spelare på en match. På tävlingar däremot kör man alltid två och två.

FÖRTUR
Förtur är en term man använder inom turneringar. Det går till så att spelarna drar en varsin bricka ur brickpåsen och den vars bricka är närmast A får förtur. Det innebär att den med förtur får välja om den ska börja matchen eller om den ska spela med spelbrädet rättvänt mot sig.

PROTOKOLL
Detta är något som varje spelare i IRL och i turneringar för. Protokollet håller bland annat reda på spelarnas dragpoäng samt totalpoäng.

RULLNING
Detta är en term som vi ofta använder inom Scrabble. Det är populärt eftersom det ligger en sådan charm och status i det. =) En rull är när man lägger ut alla sina sju bokstäver på en och samma gång på spelbrädet. Då får 50 pluspoäng. När man har lagt en rull kallas det att man har rullat, man har gjort en så kallad rullning.

I tävlingar eller IRL kan det ibland förekomma en * innan rullen, t.ex. *GRISÖRON. Det betyder att rullen inte står med i ordlistan men att motspelaren godkände det ändå genom att inte syna ordet.

PASS & BOKSTAVSBYTE
Då du inte kan lägga något i en omgång kan du alltid välja att passa, alltså stå över en omgång, eller att byta bokstäver. Byta kan du bara göra så länge det finns minst sju brickor kvar i påsen. Att passa är däremot alltid tillåtet.

SAOL & GODKÄNDA ORD
SAOL står för Svenska akademins ordlista över svenska språket. Det är efter den ordlistan vi spelar. För tillfället håller vi på att byta ordlista från SAOL 12 till den nyutkomna SAOL 13.

Det är bara ord som står i grundform som är godkända. KATT fungerar alltså att lägga, men inte KATTER. RITA går också utmärkt, men inte RITADE. Ord som står med versaler eller ord som börjar med versaler i ordlistan är inte heller godkända. Alltså kan man inte lägga Sverige, men SVENSK fungerar perfekt.

Ord som innehåller ett tecken som inte är en bokstav är inte heller godkända. Du kan alltså inte lägga CD-SKIVA, men du kan mer än gärna lägga CD. Däremot är ord med accent tillåtna att lägga.

Självklart får man inte titta i ordlistan under själva matchen. I turneringar finns det en domare som hjälper dig. Om din motspelare lägger ett ord som du är tveksam står med i ordlistan så stoppar du tiden och ropar på domaren. Det heter att du synar ordet. Finns ordet inte så får spelaren som la ordet ta bort sitt ord och det är den andra spelarens tur. Finns ordet däremot fortsätter spelet som vanligt med skillnaden att den som synat ordet får tio minuspoäng.

STRYKLAPP/AVPRICKNINGSLISTA
Detta är vad man kallar en lapp där spelets alla bokstäver finns med. Om du vill kan du genom spelets gång pricka av alla bokstäver. Om någon t.ex. skriver APA kan du stryka två A:n och ett P på din stryklapp så att du sen kan se att det nu finns två A:n mindre med i spelet. Detta är ett tillåtet hjälpmedel och klart användbart förutsatt att du kryssat för rätt.

SPELETS SLUT
Spelet är slut när brickpåsen är slut och en av spelarna har lagt ut sina sista brickor. Ett annat sätt att avsluta en match är att passa ut. Det innebär att spelarna passar tre gånger i rad.

Har du fortfarande brickor på handen när spelet tar slut dras brickornas sammanlagda poäng från din poäng. Har du alltså ett P på handen och du har 300 poäng när matchen tar slut får du då fyra minuspoäng och vips har du bara 296 i slutpoäng. Om din motspelare lyckats lägga ut alla sina brickor på brädet men inte du får han dessutom de poäng du hade kvar på handen. Om han alltså hade 300 går han då upp 4 och har 304 som sin slutpoäng.

IRL & BETA
IRL står det för In Real Life och det hörs ju vad det betyder. Beta är som Scrabble online och är alltså inte IRL. Beta är förresten förkortningen vi använder för betapet.com. Det finns också en annan onlinesajt för Scrabble som heter Ordspel. Skillnaden är väl att beta är gratis medan ordspel inte är det. Själv spelar jag som Craxyknas_88 på beta.

SCRABBLEFÖRBUNDET
Detta är ett förbund som jag är aktivt medlem i. Titta in på scrabbleforbundet.se för att ta reda på mer.

ALFAPET
Scrabble är inte samma sak som Alfapet. Alfapets spelplan är större än Scrabbles. Alfapet har fler bonusrutor och bokstäver än Scrabble. Bokstävernas poängsättning är också olika. Dessutom finns det inget Q eller W i Scrabble men det gör det i Alfapet. Även reglerna är olika i de två spelen.

Kommentarer
Postat av: Andreas

ahh, vilken härlig lektyr!!!! Bra gjort!!!
mm ger mig all energi för att åka hem om en timme eller så!
kram på dig min underbara!

2007-07-23 @ 19:57:37
Postat av: Sandra

Haha vad bra nu förstår jag lite mer ;P. Jag tänkte också fråga... Har du möjligen Sofie Aronssons mobilnummer? :) Kram

2007-08-01 @ 13:50:25
URL: http://sandrazakariasson.blogg.se
Postat av: Sofie

ja de va verkligen en bra beskrivning..lite lång men va sjutton. Bra att du nämde olikheterna mellan Beta o Alfapet. Kände annars att de va exakt samma som Alfapet när ja läste resten. Du förresten, tycker vi kan ses snart o umgås lite! Va tycker du?

2007-08-03 @ 15:53:09
Postat av: Craxyknas

Aw, tack för era söta kommentarer =) Jo, jag vet, längden var ett minus ^^ Men tack för att du kommenterade min jämförelse =) Självklart kan vi ses snart och umgås! =D Nu har jag ju kommit hem från lägret och allt. Det vore superskoj. STOR KRAM!

2007-08-05 @ 16:21:27
URL: http://craxyknas.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0